Τα αρχαιολογικά ευρήματα του ΟΑΚΑ

Γνωρίζατε ότι στην ευρύτερη περιοχή του ΟΑΚΑ έχουν γίνει ανασκαφές και έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε στο εκθετήριο αρχαίων στο χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου;

Κατά την κυρίως ανέγερση των ολυμπιακών έργων την περίοδο 1978-1981 καθώς και στις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων βρήκε αρχαία λείψανα και μνημεία στην περιοχή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Αμαρουσίου, τα οποία αναδεικνύουν τη σημασία του δήμου από την αρχαιότητα. Το Μαρούσι έχει μακραίωνη ιστορία, αφού ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. αποτελούσε δήμο της αρχαίας Αθήνας με το όνομα Άθμονον, στον οποίο η λατρεία της Αμαρυσίας Αρτέμιδος είχε κεντρική θέση, ενώ και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο το Μαρούσι ήταν σε ακμή με την κατασκευή μεγάλων δεξαμενών για την ύδρευση των κατοίκων και την άρδευση των γύρω αγρών.

Έτσι, στη γύρω περιοχή του ΟΑΚΑ έχουν βρεθεί ερείπια μεγάλων δεξαμενών στο Λασσάνη (νότια πλευρά Πέλικα), στην οδό Αρτέμιδος (Δημοσιογραφικό Χωριό) καθώς και στα δυτικά και βορειοανατολικά του ΟΑΚΑ στη Σπύρου Λούη. Οι δεξαμενές ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα στο 2ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, βόρεια του Ολυμπιακού Γηπέδου Αντισφαίρισης ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο τμήμα πήλινου αγωγού που μετέφερε νερό από την Κηφισιά, το οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει στη γυάλινη τάφρο ανάδειξης στο σημείο όπου η Αλέα συναντά το Γήπεδο Αντισφαίρισης.

Στη δυτική πλευρά του ΟΑΚΑ, κοντά στη σκάλα προς τον ΗΣΑΠ, μπορείτε να θαυμάσετε δείγματα από κορμούς φρεατίων που αποτελούν μέρος του Αδριάνειου Υδραγωγείου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. από τον Αδριανό.

Στο εκθετήριο αρχαίων ευρημάτων του ΟΑΚΑ, το οποίο δημιουργήθηκε από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Οργανισμό Αθήνα 2004 και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και βρίσκεται δίπλα στη Μεγάλη Αλέα και τους αθλητικούς ξενώνες, διατηρείται ομάδα εκθεμάτων που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές. Μερικά από τα εντυπωσιακότερα εκθέματα είναι το αντίγραφο του ελληνιστικού αγάλματος γυναικείας θεότητας που βρέθηκε στη ρωμαϊκή δεξαμενή στη Σπύρου Λούη, το εκμαγείο της ταφικής τεφροδόχου του Γηπέδου Αντισφαίρισης, τμήμα του ρωμαϊκού πήλινου αγωγού ύδρευσης, βυζαντινοί σιροί για αποθηκευτικούς σκοπούς, καθώς και ο ταφικός περίβολος με σαρκοφάγο του 4ου αι π.Χ. που ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή της Αττικής Οδού. Τα ευρήματα δείχνουν την διαχρονική χρήση του χώρου από την αρχαιότητα μέχρι τη βυζαντινή περίοδο.

Share