Σχολείον Ψαλτικής: Ένα κρυφό καταφύγιο παραδοσιακής τέχνης και πολιτισμού στο Μαρούσι

Στο κέντρο του Αμαρουσίου, σε ένα όμορφο νεοκλασικό σπίτι λειτουργεί μία από τις λίγες σχολές ψαλτικής στην Ελλάδα, η οποία διδάσκει τα μυστικά μιας παράδοσης βαθιά ριζωμένης στην ιστορία και την κουλτούρα του τόπου.

Πρόκειται για μία πρότυπη σχολή που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες που αγαπούν τη βυζαντινή μουσική και θέλουν να κατακτήσουν τα μυστικά της. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Κωνσταντίνο Μπουσδέκη και τον Κωνσταντίνο Φωτόπουλο και δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα της ψαλτικής. Μάλιστα, η επιτυχής παρακολούθηση των σεμιναρίων συνοδεύεται από πιστοποιητικά που είναι επίσημα αναγνωρισμένα από το κράτος.

Στο «Σχολείον Ψαλτικής» μπορούμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα ψαλτικής τέχνης και παραδοσιακών οργάνων, ενώ λειτουργούν και τμήματα χορωδίας, ορχήστρας, παλαιογραφίας και μελοποιίας. Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, όμως λειτουργεί και παιδικό τμήμα, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Η διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες οξύνει τη μουσική αντίληψη και αποτελεί ένα καταφύγιο τέχνης και πολιτισμού που προάγει τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Η έμφαση δίνεται στην εκμάθηση της ψαλτικής, όμως στη σχολή υπάρχουν και άλλα εξειδικευμένα τμήματα, στα οποία διδάσκονται εκτός των άλλων παραδοσιακά όργανα, όπως βιολί, κλαρίνο, φλογέρα και λύρα, παραδοσιακό τραγούδι, φωνητική και θεωρία ευρωπαϊκής και ανατολικής μουσικής.

Εκτός από τη διδασκαλία της ψαλτικής, το κέντρο είναι ανοιχτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται σεμινάρια, μουσικοί διαγωνισμοί και ομιλίες από ιερείς, μουσικούς και επιστήμονες.

Πληροφορίες

Σχολείον Ψαλτικής

Τηλ: 210 8022266

Βασ. Σοφίας & Κοιμήσεως Θεοτόκου 1, Μαρούσι, 15124

 

Share