Πασχαλινό τραπέζι: tips για να μην πάρετε βάρος

Είτε ακολουθήσατε τη νηστεία της Σαρακοστής ή της Μ. Εβδομάδας είτε όχι, το πασχαλινό τραπέζι σίγουρα είναι κάτι, για το οποίο ανυπομονείτε. Αρνί ή κατσίκι, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, αβγά, τσουρέκια και κουλουράκια έχουν την τιμητική τους σήμερα και ποιος μπορεί να τους αντισταθεί; Το θέμα, όμως, είναι ότι μετά το Πάσχα έρχεται καλοκαίρι και σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε τη ζυγαριά μας να μας δείχνει πολλά κιλά παραπάνω. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Υπάρχουν τρόποι χωρίς να καταπιεστούμε.

Ο πρώτος χρυσός κανόνας είναι οι μικρές μερίδες. Κανείς δεν θέλει να στερηθεί τέτοιες γιορτινές μέρες και δεν χρειάζεται άλλωστε. Η ποικιλία στο τραπέζι είναι τόσο μεγάλη που, αν παρασυρθείτε και φάτε από κάθε τι μεγάλη ποσότητα, τότε τα κιλά θα είναι το τελευταίο σας πρόβλημα. Μετά από μέρες νηστείας, το ανυπόφορο φούσκωμα και οι γαστροοισοφαγικές διαταραχές μπορεί να σας χαλάσουν όλη την υπόλοιπη μέρα. Δοκιμάστε από τα πάντα χωρίς υπερβολές και ο ουρανίσκος σας θα ευχαριστηθεί χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να πείτε όχι σε φαγητά που τρώτε κάθε μέρα. Σας καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε να αρνηθείτε σε λίγο αρνί ή κοκορέτσι παραπάνω, όμως ποιος ο λόγος να πάρετε περιττές θερμίδες με ψωμί ή πατάτες τηγανιτές; Άλλωστε, αν φουσκώσετε με αυτά, το πιο πιθανό είναι πως μετά δεν θα έχετε χώρο για το αρνί που πάντα αργεί να ετοιμαστεί.

Τέλος, το νερό και η σαλάτα είναι φίλοι σας. Θα σας φουσκώσουν, για να μην φάτε σαν να μην υπάρχει αύριο και θα ισορροπήσουν τη βόμβα λιπαρών μέσα στο στομάχι σας. Για μετά το φαγητό αντί για αλκοόλ, δοκιμάστε ένα ρόφημα, όπως πράσινο τσάι ή νερό με λεμόνι.

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!