Πανελλήνιες εξετάσεις 2019: Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα για τους υποψήφιους

Πρεμιέρα έκαναν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων στο Μαρούσι και σε όλη τη χώρα. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Τα πολιτικά πρόσωπα του Αμαρουσίου ευχήθηκαν καλή επιτυχία και καλή δύναμη στους μαθητές, που βιώνουν μια αγχωτική και επίπονη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε:

“Εύχομαι καλή δύναμη σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές της πόλης μας που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Αυτό που θέλω να τονίσω τόσο στους ίδιους, αλλά και στις οικογένειές τους, που συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση ως ένα σκαλοπάτι από τα πολλά στη ζωή και όχι το μοναδικό. Ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα πολλές και εμείς θα είμαστε στο πλευρό τους για να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Δηλώνουμε προσηλωμένοι στην εντολή που λάβαμε από τον Μαρουσιώτικο λαό και στο πρόγραμμά μας για την καταπολέμηση της ανεργίας, έτσι ώστε να δώσουμε ελπίδα, αισιοδοξία και τα μέσα στους νέους μας, για να δημιουργήσουν τη δική τους αξιοπρεπή ζωή στο Μαρούσι που όλοι αγαπούμε”.

Αντίστοιχα, το δικό του μήνυμα προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που ρίχνονται στη… μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων απευθύνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξη #Ενωμένο Μαρούσι, Γιώργος Καραμέρος, στο οποίο και αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητή μαθήτρια, αγαπητέ μαθητή, η σκέψη μας είναι κοντά σου λίγο πριν από από αυτή τη δοκιμασία για σένα και την οικογένειά σου. Γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι που σε αγαπούν και σε θαυμάζουν και δεν πρέπει να το ξεχνάς αυτό.

Οι γονείς και οι φίλοι σου σε εκτιμούν γι’ αυτό που είσαι και όχι για το πώς θα γράψεις. Ό,τι και αν γίνει στις εξετάσεις, το μέλλον σού ανήκει και οι ευκαιρίες θα είναι πολλές για να δείξεις ποια ή ποιος είσαι”.

Δεν κρίνεται η ζωή και το μέλλον σου από ένα γραπτό. Η δοκιμασία αυτή θα σε κάνει πιο δυνατή/πιο δυνατό, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Απάντησε στη λέξη άγχος με τη λέξη συγκέντρωση.

Πάρε βαθιά ανάσα, αποτύπωσε στο γραπτό, την προσπάθεια που έχεις κάνει έως σήμερα και καλή σου επιτυχία.

Αναλυτικά τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Κείμενο: Επίκληση των αξιών της δημοκρατίας

Χρειάζεται μια απάντηση στο βασικό ερώτημα που άκουσα να επαναλαμβάνεται συχνά, κυρίως από τους νέους οι οποίοι τόσο εύκολα αυταπατώνται κι εξίσου εύκολα απογοητεύονται: Αφού η δημοκρατία είναι κατά κύριο λόγο ένα σύνολο διαδικαστικών κανόνων, πώς μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να βασιζόμαστε στους «ενεργούς πολίτες»; Για να έχουμε ενεργούς πολίτες, δεν χρειάζονται άραγε και ιδανικά; Και βέβαια χρειάζονται τα ιδανικά. Πώς όμως να μην πάρουμε υπόψη μας τις μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις που δημιούργησαν αυτούς τους κανόνες; Θέλετε να δοκιμάσουμε να τις απαριθμήσουμε;

Πρώτο μεταξύ όλων συναντάμε μέσα από αιώνες αμείλικτων θρησκευτικών πολέμων το ιδανικό της ανοχής. Αν σήμερα απειλείται η ειρήνη στον κόσμο, η απειλή προέρχεται για άλλη μια φορά από τον φανατισμό, δηλαδή από την τυφλή πίστη στη δική μας αλήθεια και ότι αυτή μπορεί να επιβληθεί με τη βία. Δεν χρειάζονται παραδείγματα· τα έχουμε καθημερινά μπροστά στα μάτια μας.

Έπειτα έρχεται το ιδανικό της μη βίας. Ποτέ μου δεν ξεχνώ τη διδαχή του Καρλ Πόπερ*, σύμφωνα με την οποία αυτό που ουσιαστικά διακρίνει μια δημοκρατική εξουσία από μια μη δημοκρατική είναι πως μονάχα στην πρώτη οι πολίτες μπορούν να ξεφορτωθούν τους κυβερνώντες χωρίς αιματοχυσίες. Οι τυπικοί κανόνες της δημοκρατίας, που τόσο συχνά γίνονται αντικείμενο χλευασμού, εισήγαγαν για πρώτη φορά στην ιστορία τρόπους συμβίωσης που είχαν στόχο την επίλυση των κοινωνικών συγκρούσεων χωρίς τη χρήση βίας. Μόνον εκεί όπου οι κανόνες αυτοί γίνονται σεβαστοί, ο αντίπαλος δεν θεωρείται πλέον εχθρός που πρέπει να εξοντωθεί αλλά αυτός που μας αντιπολιτεύεται και αύριο μπορεί να πάρει τη θέση μας.

Τρίτο, το ιδανικό της σταδιακής ανανέωσης της κοινωνίας μέσα από την ελεύθερη αντιπαράθεση των ιδεών και την αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου ζωής. Μόνο η δημοκρατία επιτρέπει τη διαμόρφωση και την εξάπλωση των ειρηνικών επαναστάσεων, όπως συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες με την αλλαγή στις σχέσεις των δύο φύλων, που ίσως να είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής μας.

Τέλος, το ιδανικό της αδελφότητας (η fraternité της Γαλλικής Eπανάστασης). Η ιστορία του ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό ιστορία συγκρούσεων αδελφοκτόνων. Στο έργο του Φιλοσοφία της Ιστορίας ο Χέγκελ** χαρακτήρισε την Ιστορία ως «απέραντο σφαγείο». Μπορούμε να τον διαψεύσουμε; Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει περίπτωση να διαρκεί επί μακρόν η δημοκρατία δίχως να γίνει ήθος και συμπεριφορά.

*Καρλ Πόπερ: Φιλόσοφος του 20ού αι. ** Γ. Β. Φ. Χέγκελ: Φιλόσοφος του 19ου αι.

Έκθεση:

«Για να διατηρούν τις βασικές τους αρχές, οι σύγχρονες δημοκρατίες βασίζονται στη δράση των ενεργών πολιτών» είναι το θέμα αφιερώματος στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου σου.
Σε ένα άρθρο 500-600 λέξεων να παρουσιάσεις τεκμηριωμένα τις θέσεις σου για το θέμα, εστιάζοντας:
α. στις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην
καθημερινότητά του, και
β. στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη
διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.

Share