Πέντε συμβουλές για τη γρίπη και το κρυολόγημα

Βρισκόμαστε ακόμα στον χειμώνα και, όπως φαίνεται, η γρίπη και το κρυολόγημα ακόμα καραδοκούν. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται αφού μια γρίπη μεταδίδεται ευκολότερα στους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται συχνά όπως π.χ. στο γραφείο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι ειδικοί πάντως μας συμβουλεύουν τι πρέπει να κάνουμε, τι να αποφύγουμε και πως να αντιμετωπίσουμε μια πιθανη γρίπη ή ένα πιθανό κρυολόγημα. 

1. Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: οξεία έναρξη υψηλού πυρετού, πονόλαιμος και ξερόβηχας, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλος και έντονη κόπωση. Συχνά τα συμπτώματα αυτά μπερδεύονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, κάτι που είναι λογικό γιατί μοιάζουν.

2. Ποια η διαφορά της γρίπης με το κοινό κρυολόγημα

Η διαφορά είναι ότι στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα (π.χ. ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38C) και συνήθως περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πονόλαιμος).

3.Πως αντιμετωπίζεται η γρίπη ή το κρυολόγημα

Για την αντιμετώπιση της γρίπης όπως και κάθε ίωσης, συνιστάται η ξεκούραση, η λήψη άφθονων υγρών, η αποφυγή του καπνίσματος, τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα. Προσοχή όμως, μη λάβετε αντιβίωση και αυτό επειδή τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά τα μικρόβια.

4.Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε

Αποφεύγουμε την επαφή, τις χειραψίες και τις αγκαλιές με όσους βήχουν και έχουν καταρροή. Πλένουμε συχνά τα χέρια και αποφεύγουμε τους χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες για την αποφυγή όχι μόνο του ιού της γρίπης, άλλα και κάθε ίωσης όπως το κοινό κρυολόγημα.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του στόματος σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος). Ακόμη επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

5.Μπορούμε να εμβολιαστούμε τώρα με το αντιγριπικό εμβόλιο;

Εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το έχετε αμελήσει, μπορείτε να εμβολιαστείτε παρά το γεγονός πως κανονικά η περίοδος του εμβολιασμού είναι το διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Και αυτό επειδή μετά τον εμβολιασμό απαιτούνται δυο εβδομάδες προκειμένου ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Ωστόσο με  δεδομένο ότι η περίοδος της γρίπης συνήθως διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο, εάν εμβολιστείτε τώρα, καλύπτεστε μέχρι το Μάρτιο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Share