Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»: ένα υπέροχο μουσείο στο Μαρούσι που μπορείτε να δείτε και από το σπίτι σας!

Το πρώτο πράγμα που γοητεύει τον επισκέπτη της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης με το όνομα του μεγάλου Μαρουσιώτη αθλητή Σπύρου Λούη είναι το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται. Ένα καλοδιατηρημένο αρχοντικό νεοκλασικό στην Πλατεία Ηρώων που στέκει εκεί από το 1871 θυμίζοντας την ένδοξη ιστορία του προαστίου μας. Έχοντας ανακαινιστεί το 2007 αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη του Αμαρουσίου.

Φυσικά, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραμείνει μόνο στο κτίριο. Η Πινακοθήκη είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένα μουσείο με υψηλή αισθητική που έχει αξιόλογα μόνιμα εκθέματα αλλά φιλοξενεί και σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Τα μόνιμα εκθέματα σχετίζονται όλα με την Ολυμπιακή ιδέα. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρο Λούη, και έργα 11 διάσημων Ελλήνων ζωγράφων υπογραμμίζουν την άρρηκτη σύνδεση του ολυμπισμού με την καλλιτεχνική έκφραση. Πολύ όμορφα είναι και τα 26 ψηφιδωτά που απεικονίζουν την επίσημη αφίσα κάθε πόλης που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως το 2008, καθώς και τα γλυπτά μοντέρνας τέχνης. Τα γλυπτά και τα κεραμικά φιλοξενούνται στον υπαίθριο χώρο της Πινακοθήκης και έχουν φιλοτεχνηθεί από σύγχρονους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα από τις πόλεις, οι οποίες έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, διάφορα έργα τέχνης από καλλιτέχνες κάθε γωνιάς του κόσμου ζωντανεύουν την ολυμπιακή ιδέα.

Η Ολυμπιακή Πινακοθήκη φιλοξενεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εκθέσεις ζωγραφικής σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων με στόχο τη διάδοση των μυστικών της τέχνης. Χάρη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις οι εκθέσεις αυτές αλλά και τα μόνιμα εκθέματα γίνονται προσιτές και στα παιδιά, μυώντας τα από μικρά σε αυτόν το δημιουργικό κόσμο.

Κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό με την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη είναι ότι μπορεί κανείς να περιηγηθεί σε αυτή από τον υπολογιστή ή τη φορητή του συσκευή. Η εικονική περιήγηση στην Πινακοθήκη είναι μία καινοτόμος ιδέα που μας φέρνει τα έργα και όλο το περιβάλλον έκθεσής τους στην οθόνη μας με ένα κλικ. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με το να δούμε από κοντά τα έργα, όμως είναι σίγουρα ένα καλό πρώτο βήμα, για να πάρουμε μια ιδέα και να ξέρουμε τι να περιμένουμε!

 

Πληροφορίες

Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Βασιλίσσης Σοφίας 85, Μαρούσι

210 8067222

http://www.olympicartgallery.gr/