Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς θα κάνετε την αίτηση και οι λόγοι απόρριψης

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή ενστάσεων για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Για τη διευκόλυνση των πολιτών, στο διαδικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ θα ανοίξει συμπληρωματική σελίδα δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων», ανέφερε το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του και προσέθεσε:

«Όσοι καλύπτονται από τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την αίτησή τους, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που τις τελευταίες ημέρες δημιουργείται, θα λάβουν το επίδομα αυτό το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους.

Επίσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών λειτουργούν ήδη δυο τηλεφωνικά κέντρα, της ΗΔΙΚΑ και της ΑΑΔΕ στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για ενημέρωση».

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν πως μπορείτε να πλοηγηθείτε και να κάνετε την αίτησή σας:

Αναπάντητα μένουν πολλά ερωτήματα πολιτών για τους λόγους απόρριψής τους από την πλατφόρμα koinonikomerisma.gr η οποία τους «κόβει» με… συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για τους λόγους που δεν θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα.

Δείτε τους βασικούς λόγους απόρριψης:

  1. Για να λάβουν την ενίσχυση άτομα με αναπηρία, πρέπει να ωφελούνται από το αντίστοιχο επίδομα του ΟΠΕΚΑ και να είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στις 30/11/2019. Όμως, υπάρχει το επίδομα παρα-τετραπληγίας, το οποίο χορηγείται από τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες ιατρικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Εάν πληρούνται οι ιατρικές αλλά δεν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, τότε ο δικαιούχος το διεκδικεί από τον ΟΠΕΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ΑΜΕΑ, λαμβάνουν μόνο το επίδομα παρα-τετραπληγίας από τον ασφαλιστικό τους φορέα, δεν θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα.

2. Εισοδηματικά κριτήρια: Οι πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να έχουν συνολικό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και οι υπόλοιποι μέχρι 15.000 ευρώ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2019 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018

3. Τεκμήρια: Για την καταβολή λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογητέο) για το οποίο φορολογήθηκε ο ενδιαφερόμενος. Π.χ. μπορεί το εισόδημα του αιτούντος να είναι 14.500 ευρώ, αλλά η τεκμαρτή δαπάνη να είναι 16.000 ευρώ, τότε αυτομάτως τίθεται εκτός μερίσματος

4. Τα εισοδηματικά όρια που καθορίζει η απόφαση, αφορούν στο «οικογενειακό εισόδημα» και όχι στο ατομικό. Δηλαδή λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως του αιτούντος, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών. Π.χ. αν ένα από παιδιά έχει κάποιο εισόδημα από μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, το οποίο δηλώθηκε στην εφορία, τότε προστίθεται στο εισόδημα των γονέων. Και φυσικά αν το άθροισμα είναι μεγαλύτερο από το όριο για τη λήψη του μερίσματος, τότε ο δικαιούχος «κόβεται».

5. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζικές καταθέσεις. Λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών της οικογένειας, τόσο των συζύγων όσο και των παιδιών, που είχαν εντός του 2018. Έτσι, στην περίπτωση που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου των 20.000 ευρώ, η αίτηση απορρίπτεται από τος σύστημα.

6. Τα στοιχεία για τους ανέργους (βραχυχρόνιους και μακροχρόνιους), έχουν ληφθεί από τον ΟΑΕΔ και έχουν συνδυαστεί με τα στοιχεία του taxisnet. Αν υπάρχει κάποιο λάθος ή κακή μεταφορά των στοιχείων, ο δικαιούχος οφείλει να προσέλθει άμεσα, στον ΕΦΚΑ ή στον ΟΑΕΔ ή στα ΚΕΠ προκειμένου να βρει τα σωστά στοιχεία και να μην χάσει το μέρισμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως βραχυχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των 12 μηνών, κατά την 30/11/2019 και ως μακροχρόνια άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την 30/11/2019.

Share