Η «παράπλευρη» απώλεια της τραγωδίας: τα απροστάτευτα ζώα… Μπορούμε να βοηθήσουμε;

Όταν μιλάμε για τόσους ανθρώπους, περιουσίες και στρέμματα δάσους που κάηκαν, συνήθως δεν δίνουμε σημασία σε μια άλλη πλευρά της τραγωδίας, τα ζώα που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Τις τελευταίες μέρες έχει στηθεί ένα συγκινητικό δίκτυο εθελοντών που προσπαθούν να απαλύνουν την πόνο στα σκυλάκια και τα γατάκια που θρηνούν και αυτά. Θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε;Το κακό έγινε. Οι άνθρωποι δεν γυρίζουν πίσω. Και μέσα σε όλη αυτή την οδύνη υπάρχουν και τα αμέτρητα άγρια και οικόσιτα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, πολλές φορές δεμένα και εγκλωβισμένα σε αμέτρητες αυλές. Όμως, δεν είναι ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες σε όσους τα άφησαν αβοήθητα και καταδικασμένα στο σκοινί τους. Είναι προτιμότερο να δώσουμε τα εύσημα σε όλους τους συνανθρώπους μας που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν όπως μπορούν. Γιατί το ανθρώπινο είδος γνωρίζει και ορισμένες στιγμές απίστευτου μεγαλείου.

Αν θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε τα αδέσποτα και χαμένα ζώα στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, η Φιλοζωική Ραφήνας-Πικερμίου εξηγεί πώς μπορείτε να το κάνετε. Καθημερινά οργανώνονται μικρές ομάδες φιλόζωων που χτενίζουν την περιοχή, για να βρουν χαμένα ζώα. Αν τα ζωάκια είναι καλά στην υγεία τους, τους βάζουν τροφή και νερό και ειδοποιούν τη φιλοζωική στο τηλέφωνο 6936031533. Αν κάποιο σκυλάκι ή γατάκι είναι τραυματισμένο, το μαζεύουν και το πηγαίνουν σε κάποια από τις κτηνιατρικές κλινικές που προσφέρουν δωρεάν νοσηλεία, όπως το Vets4Life (Λεωφόρος Μαραθώνος 24, 2106043335). Αν απαιτείται απεγκλωβισμός, ο εθελοντής μπορεί να επικοινωνήσει με το 6934396816. Επίσης, συγκεντρώνονται φάρμακα και τρόφιμα (γάζες, λευκοπλάστ, vibramicin, tobrex) στο ίδιο κτηνιατρείο. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες μας η ανταπόκριση του κόσμου σε παροχή πρώτων ειδών για τα ζώα είναι μεγάλη, οπότε καλό είναι να πάρετε προηγουμένως τηλέφωνο σχετικά με το τι ακριβώς χρειάζεται.

Αν βρείτε κάποιο άγριο ζώο, όπως σκατζόχοιρο, χελώνα ή αλεπού, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ (6972664675), ο οποίος περιθάλπει επίσης δωρεάν άγρια ζώα, θύματα των πυρκαγιών.

Και φυσικά, ακόμα και ένα κλικ βοηθάει. Πολλά ζώα έχουν χαθεί μέσα στον πανικό και ψάχνουν τους ιδιοκτήτες τους. Ακόμα και μια κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει…