Επτά ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των καλύτερων του κόσμου

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια εντάχθηκαν στη λίστα με τα 1.000 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου με το ΕΚΠΑ να κατακτά την πρώτη θέση εξ αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Shanghai Ranking Consultancy. Βάσει αυτών των στοιχείων δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης».

Πρώτο στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε το πανεπιστήμιο του Harvard. Σχετικά με τα ελληνικά πανεπιστήμια το ΕΚΠΑ κατετάγη στις θέσεις 301-400, ενώ ακολουθεί το ΑΠΘ (θέσεις 401-500). Κατά σειρά βαθμολογίας, στις θέσεις 501 με 1000 βρίσκονται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι δείκτες βαθμολόγησης των πανεπιστημίων
Να σημειωθεί ότι για την «Κατάταξη της Σαγκάης» εξετάζονται περισσότερα από 1.800 πανεπιστήμια. Ο οργανισμός Shanghai Ranking Consultancy λαμβάνει υπόψιν έξι δείκτες:

α) Alumni: Ο αριθμός των αποφοίτων του πανεπιστημίου που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.ά)
b) Award: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που έχουν λάβει βραβεία (Nobel, Field κ.ά.)
γ) HiCi: Ο αριθμός μελών ΔΕΠ που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ερευνητών με πολύ μεγάλο αριθμό ετερο-αναφορών
δ) Ν&S: Ο αριθμός δημοσιεύσεων στα περιοδικά Nature και Science από το 2014 έως το 2018
ε) PUB: Ο αριθμός δημοσιεύσεων που συμπεριλαμβάνονται στις βάσεις δεδομένων Science Citation Index and Social Sciences Citation Index
στ) PCP: Η Κανονικοποιημένη κατά κεφαλή ακαδημαϊκή επίδοση, η οποία προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα των παραπάνω δεικτών διά του αριθμού των μελών ΔΕΠ

Πηγή: iefimerida.gr

Share