Κατά την περίοδο της Σαρακοστής τα θαλασσινά εντάσσονται περισσότερο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων μας καθώς είναι νηστίσιμα και ενδείκνυται για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους είναι vegan.
ΥΛΙΚΑ
- 500γρ σπαγγέτι
- 600γρ γαρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή 1 πρέζα πάπρικα καυτερή (προαιρετικά αν σας αρέσουν τα καυτερά)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη συσκευασία ντοματάκια ή 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας το εντεράκι τους το κεφάλι και αφήνοντας μόνο την ουρά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3/4 ποτηριού νερό μαζί με τα κεφαλάκια της γαρίδας, προκειμένου να βράσουν για 3-4 λεπτά, ούτως ώστε να πάρουμε τον ζωμό τους.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, και προσθέτουμε το σκόρδο και τις γαρίδες σοτάροντας τα.
- Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρούμε τις γαρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε για λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, το καυτερό πιπέρι/ πάπρικα, τον μαϊντανό και το ζωμό που ετοιμάσαμε με τις κεφαλές των γαρίδων.
- Σκεπάζουμε το σκεύος μας και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου. 3 με 4 λεπτά πριν να το κατεβάσουμε από την εστία θα προσθέσουμε τις γαρίδες