Βορέειος Βιβλιοθήκη: Μια όαση γνώσης και πολιτισμού στο Μαρούσι

Η Βορέειος Βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική όαση γνώσης και πολιτισμού στο Μαρούσι εδώ και 40 χρόνια, καθώς διαθέτει 18.000 τόμους βιβλίων που καλύπτουν ποίκιλλα θέματα όπως λογοτεχνία, ψυχολογία, ιστορία, τέχνη, κοινωνικές επιστήμες και παιδικά βιβλία.

Ο Θεόφιλος Βορέας, κάτοικος Αμαρουσίου και επιφανής καθηγητής Πανεπιστημίου, απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 1954 μετά από μια σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα. Το άνοιγμα της διαθήκης του όριζε να δοθεί το σύνολο της προσωπικής του συλλογής των 3,583 βιβλίων στο Δήμο Αμαρουσίου. Κάπως έτσι, ιδρύθηκε η Βορέειος Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί από το 1978 ενώ από τον Οκτώβριο του 2008 στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Στ. Δραγούμη & Μιλτιάδου, ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου.

Σήμερα, η Βορέειος Βιβλιοθήκη αριθμεί πάνω από 4.200 εγγεγραμμένα μέλη ενώ η συλλογή της περιλαμβάνει 18.000 τόμους βιβλίων, 5.583 τίτλους της Συλλογής Βορέα, σπάνιες εκδόσεις και παλαιότυπα βιβλία καθώς επίσης και 6 τίτλους audio-books. H Συλλογή είναι ανοικτής πρόσβασης, δηλαδή οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό στα ράφια καθώς επίσης και από το σπίτι τους επισκεπτόμενοι τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βορέειου.

Στόχος της βιβλιοθήκης είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της με νέες εκδοτικές παραγωγές και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των μελών της ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, εθνικότητα, θρήσκευμα και επίπεδο μόρφωσης. Η βιβλιοθήκη διοργανώνει δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως επιστημονικά σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης για μικρούς και μεγάλους, κινηματογραφικές λέσχες, περιπάτους και επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες. Για πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης.

Το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της. Το ξεχωριστό παιδικό τμήμα είναι καθημερινά έτοιμο να υποδεχθεί τους μικρούς αναγνώστες ενώ εμπλουτίζεται διαρκώς και επιμελώς ώστε να τους κρατά πάντοτε ικανοποιημένους. Ο αύλιος χώρος της Βορέειου είναι επίσης διαμορφωμένος για τις ανάγκες των επισκεπτών της με τραπεζάκια όπου μπορούν να διαβάσουν, να επωφεληθούν της παροχής  wi-fi ώστε να συνδεθούν με το φορητό τους υπολογιστή στο διαδίκτυο, να παίξουν μια παρτίδα σκάκι στη μεγάλη σκακιέρα  ή απλώς να χαλαρώσουν στην πέργκολα και στο πράσινο του όμορφου κήπου.

Από το Μάιο του 2012 η Βορέειος Βιβλιοθήκη συνεργάζεται με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library η οποία πρωτοπορεί στον τομέα των βιβλιοθηκών και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ως ενεργό μέλος του δικτύου αυτού, η Βιβλιοθήκη εργάζεται για την προώθηση της Καινοτομίας και της Δημιουργικότητας, επιμορφώνοντας διαρκώς το προσωπικό της και διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες καλύπτουν διάφορους τομείς: εικαστικά, θέατρο, περιπάτους μέσα στην πόλη, εργαστήρια, αναγνώσεις και αφηγήσεις.

Share