Το Art for Change 2018 έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο για να ομορφύνει το Μαρούσι

Το 4ο Φεστιβάλ «Art for Change» έρχεται στο Μαρούσι το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου 2018, με σκοπό να δώσει το βήμα έκφρασης σε νέους και παλιούς καλλιτέχνες και να συμβάλλει στη δημιουργική ανάπλαση – εξυγίανση της πόλης μέσω της τέχνης.

Το «Art for Change» θα διεξαχθεί στην άνω πλατεία του τρένου, στο Δήμο Αμαρουσίου. Το MAG σε συνεργασία με το Δήμο και τους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, τοποθετούν κάδους απορριμμάτων και παρεμβαίνουν ζωγραφικά ώστε οι κάδοι να μεταλλαχτούν από «σκουπίδια» σε κάτι όμορφο και δημιουργικό για την πόλη.

Πρόκειται για μια ζωντανή εμπειρία τέχνης στο δημόσιο χώρο, ενώ πηγή έμπνευσης των έργων που θα δημιουργηθούν είναι το πλούσιο φυσικό και αστικό περιβάλλον καθώς και η ιστορία του δήμου Αμαρουσίου από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Πρόκειται για μια συμβολική προσπάθεια που θα προωθήσει το σεβασμό για το περιβάλλον, ειδικά για τα παιδιά. Η δημόσια τέχνη ‘άλλωστε’ ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, η δύναμη της εξιδανίκευσης, του απλού, του χαρούμενου, του φυσικού.

Η δημόσια ζωγραφική παρέμβαση θα λειτουργήσει ως performance, θα έχει την μορφή θεάματος για τους περαστικούς, θα λειτουργεί ως υπηρεσία, θα προσφέρει εμπειρίες και θα προτάσσει το βίωμα της συμμετοχής

Στο δημοτικό γυμναστήριο ‘ Σπύρος Λούης’ μία ξεχωριστή graffitiart performance θα έχει στηθεί για την γιορτή αυτή, το 2ήμερο 13-14 Οκτωβρίου, όπου η σύμπραξη καλλιτεχνών δρόμου (και όχι μόνο) δείχνει τη διάθεση και τη θέληση για δημιουργία.

Η έντονη εικαστική παρέμβαση στο αστικό μας τοπίο καταργεί την υποκουλτούρα και στη θέση της η ενέργεια του πολιτισμού αφήνει το σημάδι μιας νέας καλλιτεχνικής εποχής! Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο το κόσμο αλλά και από την Ελλάδα θα ενωθούν με ένα κοινό background στο Δημοτικό Γήπεδο ‘Σπύρος Λούης’, για τη πιο ενεργή μέρα του γκράφιτι στην Ελλάδα!

2 τέντες γεμάτες εκθέματα και live sessionsworkshopsmaster classes από ζωγράφους και γλύπτες αλλά και διάφορων ειδικοτήτων καλλιτέχνες , που δίνουν τη δική τους χαρούμενη νότα στην καθημερινότητα και το γκρίζο αστικό τοπίο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα της πόλης του Αμαρούσιου (στο τέρμα της Ερμού).

Από το φεστιβάλ δεν θα λείπουν ο χορός, η μουσική και η διασκέδαση. Στο τέρμα της οδού Ερμού και μπροστά από το σταθμό του τρένου θα έχει στηθεί μία σκηνή με τους GadjoDilo, Ευθύμης (TXC) + SifuVersus, Vanilaswing, SexpyrtheHumanMan – TheClappas & The Chymbals, Mica Eio, Blueshades, Skazoo, Jump & Jive (Dancing Lessons), Rhythm Bast, Tequila Shots, Lucky Shots.

 

Παράλληλα, θα υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη με έπαθλα στους τυχερούς αναμνηστικούς κάδους σε μικρότερο μέγεθος φιλοτεχνημένοι από τους καλλιτέχνες.

Στην πλατεία του Η.Σ.Α.Π θα βάφουν κάδους ανακύκλωσης οι καλλιτέχνες:Ababa Asteriou,Andreas Kitanidis,Juana Page Art,Rotzer Fiser,Angelos Mavraidis, Konstantzo Balini,Manana Tsertsvadze, Αγγελίνα Σαλαμαλίκη,Maria Spyraki,Efi Papanikou, Ελισάβετ Αρτεμάκη,Yurka Raycheva, Γιάννης Νερούτσος.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα διεξαχθούν και ειδικά workshop:

Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10 στις 12 μ.μ. – CreativeJugglingTechniqueWorkshop με τον Γιώργο Λούκα.

Ο Γιώργος Λούκας, γνωστός καλλιτέχνης performer τα τελευταία 23 χρόνια έχει κάνει πολυάριθμες εμφανίσεις ως solo performer,έχει συνεργαστεί με πολλές καλλιτεχνικές ομάδες σε events στην Ευρώπη,σε πανευρωπαϊκά φεστιβάλ και έχει εκπαιδευτεί δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες performers.

Η λέξη «ζογκλέρ» έχει προέλθει από το λατινικό joculatio, δηλαδή joculator (γιοκουλάτορ), που σημαίνει «αυτός που πετάει και πιάνει ταυτόχρονα αντικείμενα». Η τέχνη των ζογκλέρ ως μέσο διασκέδασης είναι πανάρχαια. Η παλαιότερη απεικόνιση βρίσκεται πάνω στο τάφο ενός άγνωστου Αιγυπτίου πρίγκιπα που χρονολογείται περί το 2000 π.Χ. όπως και στο αρχαίο κείμενο «Το συμπόσιο του Ξενοφώντα» (422π.Χ.). Πάνω σε αυτήν την τέχνη χτίστηκε ο θεσμός των τσίρκων. Το σεμινάριο χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες:

1) Στο “toss juggling” όπου πετάς και πιάνεις ταυτόχρονα αντικείμενα στον αέρα.

2) Στο “swing juggling” όπου στριφογυρνάς αντικείμενα

3) Στο “contact juggling” όπου δεν χάνεις επαφή με τα αντικείμενα

4) Στο “balance juggling” όπου ισορροπείς τα αντικείμενα

Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10 στη 1 μ.μ. – Ο γνωστός ζωγράφος Αλέξανδρος Βακιρτζής θα δημιουργεί έργα σε καμβά δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να γνωρίσουν την τέχνη της ζωγραφικής μέσα από ένα βιωματικό workshop – show και δίπλα του ο νεαρός γλύπτης Βασίλης Καραμπίνης θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί ένα γλυπτό για να γίνει δώρο στην πόλη του Αμαρουσίου.

Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10 στις 7 μ.μ. – Οπτικό παιχνίδι κίνησης που μαγεύει τις αισθήσεις με ισορροπιστικά και show με φωτιές που κόβουν την ανάσα με τους Circus Arts Entertainment Performers: Γιώργος Λούκας–Noe Gutierrez–Angeliki Tsani.

Το φεστιβάλ ‘Art for Change’ θα διαρκέσει 2 ημέρες από τις 13 μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου 2018 με ώρες προσέλευσης και δράσεων από τις 12 το πρωί μέχρι και τις 00:00 κάθε μέρα.

 

 

 

Share