Σήμερα φουρνίζουμε φοκάτσια με ντοματίνια και βασιλικό

Σήμερα αφήστε στην άκρη τις παραδοσιακές μαμαδίστικες συνταγές και ετοιμαστείτε να φτιάξετε την πιο νόστιμη σπιτική φοκάτσια! Το γνωστό ιταλικό ψωμί που λατρεύουν Ιταλοί και όχι μόνο! Όπως θα δείτε και παρακάτω παρασκευάζεται χωρίς πολύ κόπο και συνοδεύει άψογα το φαγητό!

ΥΛΙΚΑ

1 φακελάκι ξερή μαγιά

300 γρ. χλιαρό νερό

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για τη ζύμη) + 50 γρ. (για το λαδί βασιλικού)

1 χούφτα φύλλα βασιλικού (χωρίς τα κοτσάνια)

δεντρολίβανο

400 γρ. ντοματίνια

Χοντρό αλάτι (για πασπάλισμα)

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε μια λεκάνη ρίχνω την μαγιά και περίπου 50 γρ. από το νερό και ανακατεύω με ένα κουτάλι.
  • Αφήνω στην άκρη για περίπου 15 λεπτά.
  • Προσθέτω το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι.
  • Ανακατεύω με το μίξερ και προσθέτω και το υπόλοιπο νερό.
  • Ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  • Μεταφέρω την ζύμη σε άλλο μπολ το οποίο έχω λαδώσει στον πάτο για να μην κολλήσει, την σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Αφού σχεδόν διπλασιαστεί, λαδώνω τον πάγκο και τον πλάστη και ανοίγω τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα, περίπου στο μέγεθος της λαμαρίνας του φούρνου μας (25*35 εκ.).
  • Τοποθετώ τη ζύμη στην λαμαρίνα (ή σε ταψί) στην οποία πρώτα έχω στρώσει λαδόκολλα και έχω λαδώσει ελαφρά.
  • Στο μπλέντερ χτυπάω τον βασιλικό, δεντρολίβανο με λίγο λάδι (γενικά μπορώ να βάλω ότι μυρωδικό μου αρέσει) μέχρι να διαλυθούν.
  • Τοποθετώ πάνω στη ζύμη τα ντοματίνια και τα πιέζω απαλά με το δάχτυλο ώστε να δημιουργηθούν λακκούβες όπου τα βάζουμε.
  • Ρίχνω πάνω στα ντοματίνια το λάδι βασιλικού/δεντρολίβανου και πασπαλίζω με το χοντρό αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει.

Αφού την βγάλετε από το φούρνο αφήστε την ελάχιστη ώρα να κρυώσει διότι η φοκάτσια είναι πεντανόστιμη όταν είναι ζεστή!

Καλή σας όρεξη

 

 

Share