Μεγάλες αυξήσεις παρουσιάζουν οι τιμές ακινήτων στα Βόρεια Προάστια (πίνακας)

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας enikos.gr και της δημοσιογράφου Στεφανίας Κασίμη, παρουσιάζει τις μεγάλες αλλαγές στις τιμές ακινήτων στα Βόρεια Προάστια σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια.

Το 2016 τα διαθέσιμα ακίνητα στη χώρα άγγιζαν τα 250.000, ενώ με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας πανελλαδικά από τις αρχές της κρίσης έως το 2017 ξεπέρασε το 42%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μειώσεις άγγιξαν ακόμη και το 60%. Παράλληλα, «κατέρρευσαν» οι επενδύσεις σε κατοικίες, με τις σωρευτικές απώλειες της περιόδου 2008-2016 να αγγίζουν τα 23,6 δισ. ευρώ.

Το 2016 ήμασταν ακόμα στην καρδιά της κρίσης και η κτηματαγορά προσέφερε ευκαιρίες για όλους, με τις τιμές να διαμορφώνονται από τις εκάστοτε οικονομικές ανάγκες των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates που δημοσιεύει το enikos.gr, η μεγαλύτερη πτώση τιμών είχε παρατηρηθεί στα μεγαλύτερα ακίνητα, άνω των 150τ.μ. και κυρίως στις μονοκατοικίες. Δηλαδή, ακίνητα των οποίων η κατοχή και συντήρηση είχε καταστεί δυσβάσταχτη λόγω της φοροκαταιγίδας, όσο και της μη δυνατότητας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων από τους ιδιοκτήτες τους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το 2016
Εν έτει 2020, σε πολλές περιοχές των Βορείων, Ανατολικών Προαστίων καθώς και στο Υπόλοιπο Αττικής, παρότι καταγράφονται αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης, οι τιμές για τα μεγαλύτερα ακίνητα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί ο Διόνυσος, που η ζητούμενη τιμή πώλησης μονοκατοικίας 400τ.μ. κατασκευής του 2005 δεν ξεπερνά τα 1.000€/τ.μ. σήμερα (αυξημένη η τιμή κατά 25% σε σχέση με το 2016). Παρόμοια και η εικόνα και στον Μαραθώνα, με τη ζητούμενη τιμή πώλησης μονοκατοικίας 150τ.μ. κατασκευής του 2000 να αγγίζει τα 1.120 €/τ.μ. σήμερα (αυξημένη η τιμή κατά 40% σε σχέση με το 2016).

Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων κατά την περίοδο της κρίσης διολίσθησαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν «χρυσή» επένδυση για ξένα funds, αλλοδαπούς που επιθυμούσαν κατοικία στην Ελλάδα, πολίτες τρίτων χωρών που επένδυσαν με στόχο την golden visa, αλλά και Έλληνες, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο https://www.enikos.gr/economy/701538/akinita-o-chartis-ton-timon-ana-periochi-tis-attikis-pos-echei-al

Share