Εγκαινιάσθηκε η Έκθεση των αποφοίτων σπουδαστών τού Τμήματος Κεραμεικής τού ΙΕΚ Αμαρουσίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Κεραμεικής των αποφοίτων σπουδαστών τού Τμήματος Κεραμεικής τού Δημόσιου ΙΕΚ Αμαρουσίου στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ του Κέντρου Ελληνικής Κεραμεικής στο Μαρούσι.

Η «Γενιά» αυτή τών αποφοίτων είναι η 1η που αποφοιτά από το ΙΕΚ καθότι το Τμήμα της Κεραμεικής ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Η επιμονή της ΠΕΚΑ, η πολιτική βούληση, το ΔΙΕΚ Αμαρουσίου, οι προσφορές συνεργατών και η καταληκτική, και ως προϋπόθεση, συνχρηματοδότηση και φιλοξενία από τον Συνεταιρισμού Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Αμαρουσίου στούς χώρους του, έκαναν πραγματικότητα την ίδρυση τού Τμήματος αυτού.

Η 1η «γενιά» αποφοίτων κεραμιστών και κεραμιστριών ήταν μιά ευχάριστη έκπληξη με τη όλη διαδικασία της πορείας τους με την παρουσίαση και το αποτέλεσμα της εργασίας των, όπου οι διαφορετικές τεχνικές των έργων τους, οι θεματολογίες και οι προσεγγίσεις τους, δίνουν στον θεατή μία ζωντανή αίσθηση και μία εικόνα τού επιπέδου τής Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμεικής σήμερα. Η πολυδιάστατη αυτή τάση στη Νέα Ελληνική Κεραμεική άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές τής Δεκαετίας που πέρασε και υπόσχεται για τα καλύτερα στο εγγύς μέλλον.

Η αυθόρμητη και θερμή προσπάθεια των μαθητών και των δασκάλων έφερε καρπούς. Το ενδιαφέρον και η αμοιβαία αγάπη για την Τέχνη της Κεραμεικής ήταν τέτοια, που αρκετές φορές το μάθημα τελείωνε αργά. Το επόμενο τμήμα θα αποφοιτήσει τον Ιούνιο τού 2020 δίνοντας το σήμα για νέες εγγραφές και το επόμενο τον Ιούνιο τού 2021. Η αναγέννηση της Ελληνικής Κεραμεικής είναι πλέον γεγονός. Οι ιδιωτικές σχολές και τα εργαστήρια Κεραμεικής στη Δεκαετία που πέρασε, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και αυτά γιατί κράτησαν ζεστή τη φωτιά μέσα σε μιά περίοδο γενικότερης κρίσης και συνεχίζουν και σήμερα το έργο τους.

Είναι σημαντικό η Πολιτεία με αρωγό το Υπουργείο Παιδείας και συναρωγούς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης να δούν την προσπάθεια που γίνεται με τη δέουσα σοβαρότητα και ενδιαφέρον γιατί θα είναι για το συμφέρον της Πατρίδας μας, τού Πολιτισμού της, τής Παιδείας και τής Οικονομίας της, μα περισσότερο απόλα για τον ίδιο τον άνθρωπο και ειδικά για τον νέο αγγειοπλάστη – κεραμίστα καλλιτέχνη, τεχνίτη και επιχειρηματία.

Η Έκθεση άνοιξε την αγκαλιά της πρίν απο τις 7:00 μμ το απόγευμα. Οι σπουδαστές, οι φίλοι τους, και αρκετοί δάσκαλοι ήταν εκεί απ’ την αρχή. Μετά από λίγο η Αίθουσα Τέχνης γέμισε με κόσμο φιλότεχνων, επισήμους και φίλους της Κεραμικής Τέχνης, όπου στην διάρκεια, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος τής Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Νίκος Βαλλάτος, ο Πέτρος Κόνιαρης πρόεδρος της ΟΚΟΙΠΑΔΑ, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννης Νικολαράκος και ο Διευθυντής τού ΔΙΕΚ Αμαρουσίου Εμμανουήλ Βιρβιδάκης. Οι συζητήσεις, οι παρέες και τα χαμόγελα κράτησαν μέχρι αργά. Η αναψυχή κοντά στον μπουφέ που παρέθεσε το ΔΙΕΚ και στην φιλοξενία τού TERRACOTTA Cafe στη σάλα τού Κέντρου συνέβαλαν στην όμορφη αυτή γιορτή της Κεραμεικής.

Ο χαιρετισμός τού προέδρου της ΠΕΚΑ:

« Σήμερα ήρθαμε να τιμήσουμε τους σπουδαστές του ΙΕΚ κεραμικής του Δήμου Αμαρουσίου και να απολαύσουμε μια πραγματικά ωραία έκθεση , που πράγματι είναι εντυπωσιακή .

Να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές για την προσπάθεια που κατέβαλλαν αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν .

Είναι μια αρχή για την αναβάθμιση της κεραμικής από φρέσκιες ιδέες , και στην προσπάθεια αυτή θα έχουμε πάντα την συμπαράσταση του Δήμου Αμαρουσίου όπως την εξέφρασε στην 57η Πανελλήνια έκθεση Κεραμικής ο Δήμαρχος κ.Αμπατζόγλου .

Για την ιστορία, μιας και σήμερα είναι μια εμβληματική ημέρα, η αποφοίτηση του πρώτου τμήματος του ΙΕΚ Κεραμικής Αμαρουσίου, η ίδρυση της σχολής ήρθε σίγουρα πολύ αργά, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Η προσπάθεια της Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών έφερε αποτέλεσμα και η πρότασή μας για την δημιουργία της σχολής, έγινε κατ΄ αρχήν δεκτή , αλλά υπήρχαν δυσκολίες , γιατί δεν υπήρχαν υποδομές για δημιουργία σχολής στο ΙΕΚ και φαινόταν απίθανο να ξεκινήσει και να γίνει το ΙΕΚ.

Με τη βοήθεια του Συνεταιρισμού, που ανέλαβε τα έξοδα και έδωσε τους χώρους και τις υποδομές , ξεκίνησε το ΙΕΚ .Ήτανε μια ευκαιρία για τον κλάδο μας η ίδρυση της σχολής .

Το μορφωτικό επίπεδο των σπουδαστών του ΙΕΚ και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν μας χαροποίησε όλους, ότι ξεκινάει μια νέα γενιά κεραμιστών, μετά από τους παραδοσιακούς που κράτησαν την Ιστορία της κεραμικής στην χώρα μας μέχρι και σήμερα.

Οι σπουδαστές με τα έργα τους που μας εντυπωσιάζουν, αλλά και με την παρουσία τους στο χώρο της κεραμικής αυτά τα δύο χρόνια, αναβαθμίζουν την ποιότητα της τέχνης και του ήθους,

Το χώρο αυτόν μπορούν να τον θεωρούν ένα δικό τους χώρο, γιατί είναι σημαντικό για την τέχνη να υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι, που μπορεί να γίνει ανταλλαγή ιδεών και το κέντρο κεραμικής προσβλέπει να γίνει το Πολιτιστικό Κέντρο, αναβαθμίζοντας όλες τις δράσεις του και δημιουργώντας νέες , όπως το Μουσείο Κεραμικής, την διασύνδεση του Κέντρου με σχολές του εξωτερικού, με τον τουρισμό , με σεμινάρια κεραμικής και πολιτισμού, ώστε να καταστεί το Κέντρο Κεραμικής ένας πόλος έλξης Πολιτιστικός, και να είναι βιώσιμος και να πραγματοποιήσει αυτόν τον σημαντικό στόχο. »

Οι ευχές μας για την καλύτερη συνέχεια των αποφοίτων στο σχέδιο και το στόχο που έχουν επιλέξει. Ακολουθούν τα ονόματα των αποφοίτων και τών δασκάλων τους.

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝΤΕΣ:

Αθανασιάδου Αντιόπη

Βαλλάτου Ειρήνη

Βασιλακάκης Γιάννης

Δάνος Μάνος

Ζαρακοβίτης Αθανάσιος

Καρέλλου Μαριανέλλη

Κατρής Θεόδωρος

Κούτση Μαρούσκα

Μάκαρη Ρένα

Μιχοπούλου Κωνσταντίνα

Μπεκιάρη Ζέτα

Μπόλη Μπέτυ

Ξενάκη Λυδία

Παλαιολόγου Ελένη

Σαμψών Νικηφόρος

Σμυρνιώτη Ίρις

Φλέγγα Αγγελική

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ:

Βασιλακάκης Νίκος

Βέλιου Έλλη

Ιντζέ Ιλεάνα

Κοσμά Ιωσηφίνα

Μπακογιάννη Λίλη

Μπονάτσος Νίκος

Μπουτανιώτης Ηλίας

Νασσρί Ναϊμ

Παναγιωτούλια Ευαγγελία

Παπαδόπουλος Λεωνίδας

Σαμαρτζής Θανάσης

Σιατερλή Βέρα

Σκλαβενίτης Νίκος

Share