Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Απέναντι ή Δίπλα» των Δημήτρη, Πέτρου & Κωνσταντίνου Σοφικίτη, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης»

Με την έκθεση φωτογραφίας της Οικογένειας Σοφικίτη, του πατέρα Δημήτρη και των υιών Κωνσταντίνου & Πέτρου,  ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει την παρουσίαση σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην πόλη των Βορείων Προαστίων με στόχο πάντα την ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Η προηγούμενη έκθεση «Βυρωνική Εποχή» της γνωστής Μαρουσιώτισσας και εικαστικού Λυδίας Βενιέρη που είχε λάβει χώρα στην Ολυμπιακή Δημοτική Πικακοθήκη Αμαρουσίου τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, είχε στεφθεί από μεγάλη επιτυχία και είχε συμβάλλει στην προβολή και εξωστρέφεια της πόλης και στην ανάδειξη αναγνωρισμένων καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας της πόλης.

Στην έκθεση µε τίτλο «Απέναντι η Δίπλα», που θα φιλοξενηθεί στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης»,  παρουσιάζονται τρεις φωτογραφικές ενότητες: το «Ονείρεµα» του Δηµήτρη Σοφικίτη από το 1999, το «Ένα πιθανό ταξίδι» του Πέτρου Σοφικίτη και το «Υδρόβιο πεπρωµένο» του Κωνσταντίνου Σοφικίτη από το 2018. Είναι δε η πρώτη φορά που ο Δηµήτρης Σοφικίτης και οι δύο γιοί του, συναντώνται φωτογραφικά σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο και επιλέγουν να μοιραστούν µε τον θεατή ένα προσωπικό ταξίδι στο χρόνο. Κοινό σηµείο αναφοράς, και στο επίκεντρο της έκθεσης, είναι ο υγροβιότοπος της Κερκίνης, ο οποίος αποτελεί για τους τρεις τους έναν τόπο πεπρωμένο, έναν τόπο που ερήµην του ενώνει τις δύο γενιές ταξιδευτών φωτογράφων. Με σκοπό να συνδιαλεχθούν µε το προσωπικό «Ονείρεµα» του πατέρα τους, ο Πέτρος και ο Κωνσταντίνος επιστρέφουν και αποτυπώνουν, μέσα από τη δική τους ματιά ο καθένας, τον μεταβλητό κόσμο του υδροβιότοπου, που μαγνήτισε το βλέμμα του Δημήτρη και αποτέλεσε τόπο μελέτης για εκείνον σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λίμνη της Κερκίνης αναδείχθηκε το φθινόπωρο του 2021, ως ένα από τα 5 θαύματα της φύσης στα Βαλκάνια σύμφωνα µε το περιοδικό FORBES, ενώ το 2010 επιλέχθηκε ως ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Υδάτινος Τουρισμός» (“Aquatic Tourism”) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφέρθηκε σχετικά:

«Πιστοί στις απόψεις μας στηρίζουμε τις ποικίλες μορφές τέχνης, δίνοντας την ευκαιρία στους Μαρουσιώτες καλλιτέχνες να εκφράσουν με τη δύναμη της ψυχής τους αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν. Στην προκειμένη περίπτωση δε, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Απέναντι ή Δίπλα» αποτελεί «γέφυρα» που ενώνει δύο γενιές φωτογράφων, με τους παλαιούς να αποτελούν έμπνευση και τους νεότερους να δίνουν τη δική τους καλλιτεχνική υπόσταση στην πόλη μας».

Την έκθεση διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) και με την επιμέλεια του Προέδρου της Νίκου Πέππα και διαρκεί για ένα μήνα. Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 13 Απριλίου και ώρα 19:00 θα παρευρεθεί περιορισμένος αριθμός ατόμων με ονομαστική πρόσκληση, λόγω των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά covid-19.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Δηµήτρης Σοφικίτης, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους φωτογράφους της γενιάς του, µε το έργο του να έχει παρουσιαστεί σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν επίσης φιλοξενηθεί στις σελίδων ποικίλων έντυπων φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων τα Paris Match, Positi, Der Soiegel, Form και Films Faust. Ο Πέτρος Σοφικίτης έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και µέλος του LensCulture Society. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά µέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 µε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισµό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας.

Η Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης» στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, προσφάτως ανακαινισμένο. Ιστορικό κτίριο του 1871, υπήρξε στο παρελθόν το πρώτο Σχολείο και αργότερα το παλαιό Δημαρχείο της πόλης. Βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων, όπου και το Μνημείο Ηρώων, σύμβολο συμμετοχής των Μαρουσιωτών στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Διάρκεια Έκθεσης: 1 μήνας

Ημέρες και ώρες λειτουργίας :

Δευτέρα έως Παρασκευή : 10.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00,

Σάββατο :10.00 – 14.00, Κυριακή – κλειστά

Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης»

Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πλατεία Ηρώων, 15124 – Μαρούσι

Τηλ: 2108056314, Email : keda@maroussi.gr

Τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά covid-19

Σημείωση:

Στα εγκαίνια της έκθεσης στις 13 Απριλίου 2022 και ώρα 19:00 θα παρευρεθεί περιορισμένος αριθμός ατόμων με ονομαστική πρόσκληση, λόγω των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά covid-19. Πληροφορίες: 2108056314, κα Γκίκα.​

Share