Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών αποτελεί σημείο αναφοράς της αθλητικής κληρονομιάς της πόλης και σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Πήρε το όνομά του από τον νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896 Σπύρο Λούη, κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου. Η έκταση των 1.000 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται, ανήκει διοικητικά στο Δήμο Αμαρουσίου.
Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το όραμά που τον οδήγησε και στην κατασκευή του ΟΑΚΑ, ήταν να δημιουργηθούν σιγά σιγά όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα, όπως και έγινε.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82, έγιναν και τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημήτρη Ανδρικόπουλο.
Μέσα από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών περνά το Αδριάνειο Υδραγωγείο, έργο του Αυτοκράτορα Αδριανού, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 125 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. Αντλούσε νερό από το όρος Πεντέλη και μέσω του σημερινού Δήμου Ψυχικού και της περιοχής Αμπελοκήπων του Δήμου Αθηναίων και το αποθήκευε στην πλατεία Δεξαμενής στους πρόποδες του Λυκαβηττού, από όπου γινόταν η διανομή του.
Όταν η Αθήνα κέρδισε την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και το έργο δόθηκε στον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε μερικές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και όλοι μιλούσαν για ένα κατασκευαστικό και τεχνολογικό αριστούργημα.
Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (εγκαινιάστηκε το 1991), το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (1991), το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (1995), το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004) καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας, χωρητικότητας 72.000 θεατών. Στο γήπεδο φιλοξενήθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 1991, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1997, οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Ανοιχτού Στίβου το 1982 καθώς και πολλοί αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Ακόμη το στάδιο φιλοξένησε 4 τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων το 1983, το 1987, το 1994 και το 2007 καθώς και 17 τελικούς κυπέλλου Ελλάδος ενώ το γήπεδο χρησιμοποιούσαν για τους αγώνες τους οι τρεις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας. Κατά καιρούς στο στάδιο φιλοξενούνται και μεγάλες συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως η συναυλία της Μαντόνα στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 που έφτασε τους 75.637 θεατές, αριθμός ρεκόρ για συναυλία στην Ελλάδα. Επίσης, στο στάδιο έχουν γίνει συναυλίες των Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Guns N’ Roses, Lady Gaga, Διονύση Σαββόπουλου κ.ά.
Δυστυχώς, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες η συντήρηση των χώρων εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, να να παρουσιάζουν μια θλιβερή αλλά καθόλου απρόσμενη για τα ελληνικά δεδομένα εικόνα.