Ο Σύλλογος Πολυδρόσου επανήλθε στο ζήτημα του ρέματος Σαπφούς, με μία ανακοίνωση-απάντηση στα δημοσιεύματα του Δήμου Αμαρουσίου και της Περιφέρειας Αττικής.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου:
Επί της ουσίας μηδέν (0) …!!!
Με δύο, επικοινωνιακού περιεχομένου, δελτία Τύπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄& Α΄ βαθμού, δηλαδή η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αμαρουσίου, αντέδρασε στα δημοσιεύματα του Συλλόγου Πολυδρόσου (Το μισό βήμα…, να ευχηθούμε το κείμενο να μην γίνει προφητικό… !!! και Οι αντιφάσεις για την πλημμύρα του ρέματος Σαπφούς…!!!), αναφορικά με το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής και τα πρόσφατα πλημμυρικά επεισόδια που καταγράφηκαν τον Ιούλιο στην καρδιά του καλοκαιριού.
Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης, Γ. Καραμέρος, ενημερώνει ότι με επιστολή του, προς τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, ζητά επείγουσα σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων της Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών από όπου διέρχεται το ρέμα του Ποδονίφτη.
Η δημοτική αρχή Αμαρουσίου, διά του αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Κ. Ρώτα, ως απάντηση στο δημοσιεύμα «Οι αντιφάσεις για την πλημμύρα του ρέματος Σαπφούς…!!!» μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «…οι συντάκτες τέτοιων ανακοινώσεων ολισθαίνουν σε λάθος δρόμους όταν βασίζονται σε “κολάζ” δηλώσεων από ποικίλες και χρονικά ετερόκλητες πηγές και δεν συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην ορθή ενημέρωση των πολιτών, παρά δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση και με αυτή την ευκαιρία, ενημερώνουμε η διοίκηση και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είναι καθημερινά στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου (πολίτη, συλλόγου, φορέα) που επιθυμεί να λάβει επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για το θέμα».
Για την ακρίβεια των γεγονότων ο Σύλλογος, εδώ και περίπου 4 χρόνια, όταν έλαβε γνώση του περιεχομένου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου για τα όμβρια του Πολυδρόσου (μόνο στο τμήμα της περιοχής στο Μαρούσι), συνεργάστηκε με τους συλλόγους, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ.
Στη συνέχεια, με σειρά κοινών παρεμβάσεων, ενημέρωσαν προφορικά και με κοινά έγγραφα τους εμπλεκομένους φορείς, όπου αντιμετωπίστηκαν από τους περισσότερους με μεγάλη αδράνεια ή και αδιαφορία.
Από τον Ιούλιο του 2015 που στάλθηκε το πρώτο κοινό έγγραφο με θέμα την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αμαρουσίου για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολύδροσου», οι σύλλογοι επεσήμαναν ότι το να δαπανώνται χρήματα για τοπικές αποσπασματικές μελέτες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πρόβλημα, μπορεί να λύσει το θέμα των ομβρίων σε μέρος του Πολυδρόσου, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα μεταφέρει τα προβλήματα σε άλλα σημεία της περιοχής και των γειτονικών αυτής περιοχών.
Θεώρησαν αναγκαία την παρέμβασή τους προς την Περιφέρεια Αττικής, η οποία και χρηματοδοτεί αυτού του τύπου τα έργα, όπως και στους συναρμόδιους Δήμους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, με στόχο την ουσιαστική επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος για τους πολίτες των ανωτέρω γεωγραφικών ενοτήτων, καθώς και για την ορθολογική χρήση των δαπανώμενων ποσών.
Με εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Γ. Καραμέρου, την Πέμπτη 10/12/2015 ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής η χρηματοδότηση του αποσπασματικού έργου «Κατασκευή Δικτύου Απορροής Ομβρίων Υδάτων στο Πολύδροσο Αμαρουσίου».
Οι σύλλογοι επανήλθαν με νεότερο έγγραφο τους στις 16 Δεκεμβρίου 2015, τονίζοντας ότι σε κοινή συνάντηση την 30ή Οκτωβρίου 2015, που έγινε με πρωτοβουλία τους, στην οποία συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αμαρουσίου, Δ. Καρλαύτης, ο ομόλογός του Δήμου Χαλανδρίου κ. Γερολυμάτος και – φυσικά- εκπρόσωποι των συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων, προέκυψε ότι η παροχετευτικότητα του υπογείου αγωγού που βρίσκεται στην οδό Σολωμού είναι 70 κ.μ./1′, ενώ η μεγίστη απορροή της ρεματιάς είναι 110 κ.μ./1’, οι νέοι αγωγοί που προβλέπονται από την εγκριθείσα μελέτη θα προσθέσουν με τη συγκεντρωμένη παροχετευτικότητα τους μερικές δεκάδες κ.μ./1’. Με λίγα λόγια, κατά τη διάρκεια των έντονων -ιδίως- καιρικών φαινομένων θα πλημμυρίζουμε, αφού τα όμβρια που θα μεταφέρουν οι αγωγοί της περιοχής μας προς διοχέτευση, μοιραία θα ξεχειλίζουν στους δρόμους του Χαλανδρίου, αφού οι αγωγοί υποδοχής τους είναι μικρότεροι και δεν θα χωρούν το σύνολο των ομβρίων.
Η καθυστερημένη ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής εκδηλώθηκε με πρόσκληση των συλλόγων από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρο σε συνάντηση στις 5-1-2016, όπου διαπιστώθηκε η αντίθετη αντίληψη της προσέγγισης των θεμάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος εξέδωσε το σχετικό έγγραφο όπου αναφέρεται ότι το ήδη ενταγμένο έργο -η μελέτη του οποίου έχει εκπονηθεί αποκλειστικά από τον Δήμο Αμαρουσίου- κρίνεται σκόπιμο να εκτελεστεί κανονικά, καθώς μια ενδεχόμενη ακύρωσή του θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση των εργασιών, εις βάρος των κατοίκων και της θωράκισης της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι σύλλογοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία κατηγορηματικά υπογραμμίστηκε στον αντιπεριφερειάρχη ότι είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση ενός πρόχειρου και κακοσχεδιασμένου έργου που μακροπρόθεσμα δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Επί 3 χρόνια σχεδόν (Απρίλιος 2015-Δεκέμβριος 2017) δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο ομβρίων στην περιοχή, παρά μόνο σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αμαρουσίου μέσω δελτίων τύπου, καθώς και ανακοινώσεις έναρξης αντιπλημμυρικών έργων.
Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Δυτική Αττική τον Νοέμβριο 2017, που ήρθαν κατά την άποψή μας να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα θέματα που θίγαμε σε προηγούμενες επιστολές και παρεμβάσεις, με απόφαση των τριών συλλόγων μας στάλθηκε και νεότερη, τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποδέκτες τους υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργο Καραμέρο, πρόεδρο και δ/ντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ, υπ. Υποδομών, γενικό δ/ντή Υδραυλικών Έργων, υπ. Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, δήμαρχο Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου Καψάλη, δήμαρχο Χαλανδρίου, Σίμο Ρούσσο και δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Παντελή Ξυριδάκη.
Στην από 1-12-2017 κοινή επιστολή υπογραμμίζονται και τονίζονται τα παρακάτω:
Είναι σε όλους σας γνωστό ότι το ρέμα Πεντέλης- Χαλανδρίου (το οποίο προστατεύεται από Π.Δ. με ΦΕΚ 659/Δ/1995), στραγγαλίζεται από το έργο υπογειοποίησης του στον Δήμο Χαλανδρίου στο ύψος της Λ. Κηφισιάς. Αποτέλεσμα αυτού του στραγγαλισμού ήταν πρωταρχικά η πλημμύρα του 2012, όταν το Χαλάνδρι θρήνησε και αυτό θύματα.
Παρότι η περιοχή αστικοποιήθηκε με εντατικούς ρυθμούς, άρα οι απορροφητικές επιφάνειες μειώθηκαν και οι ποσότητες των επιφανειακών ομβρίων που πρέπει να παροχετευτούν πολλαπλασιάστηκαν, ουδέποτε έγινε ένας συνολικός σχεδιασμός, τόσο υδραυλικός όσο και αντιπλημμυρικός, της εικαζόμενης λεκάνης απορροής του λαμβάνοντας υπόψη και το νέο τεχνικό που υπάρχει πλέον στην συμβολή με την Αττική Οδό.
Από τότε μέχρι σήμερα όλα τα έργα, κατασκευασμένα και σχεδιαζόμενα, είναι αποσπασματικά, με σημειακές παρεμβάσεις, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, στηριγμένες σε ασαφείς και κάθε φορά μεταβαλλόμενες παραδοχές, από κάθε φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνορεύει με την περιοχή υιοθετούμενες και από την Περιφέρεια.
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που έγινε στις 16/01/2018, σε τρίωρη ενημέρωση και συζήτηση με παρεμβάσεις 5 Συλλόγων κατά τη διάρκειά της, για τη διευθέτηση των ρεμάτων (Σαπφούς και Πεντέλης Χαλανδρίου) και τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης του Αμαρουσίου (η διευθέτησητων ρεμάτων, η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης του Αμαρουσίου και η οδός Ακακιών…!!!), έγινε παρουσίαση της ενημέρωσης του Δήμου Αμαρουσίου για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, η οποία θεωρήθηκε από τη δημοτική αρχή ως το βέλτιστο αποτέλεσμα υπό τις συνθήκες κυρίως της κακής συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και του όμορου Δήμου Χαλανδρίου.
Κάθε άλλη άποψη και θέση, επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δημοτικών συμβούλων, εκπρόσωπων συλλόγων, όπως η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Χριστίνας Φίλιππα, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της για την προστασία των ρεμάτων, έμοιαζαν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», γιατί είχαν θέσει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων αποσπασματικ’ων αντιπλημμυρικών, εξαιτίας της μη τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η μόνη θετική ανταπόκριση ήρθε με έγγραφο από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, γενική γραμματεία Υποδομών, διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) στις 23 Φεβρουάριου 2018, ως απάντηση στου τρεις συλλόγους, κοινοποιούμενο στο γρ. υπουργού, γρ. γεν. γραμ. Υποδομών, περιφερειάρχη Αττικής, αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο ΕΥΔΑΠ, υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδική γραμματεία Υδάτων, δήμαρχο Αμαρουσίου, δήμαρχο Πεντέλης, δήμαρχο Χαλανδρίου, δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού.
Από το έγγραφο προκύπτουν τα παρακάτω:
- Με απόφαση υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η αποδοχή «Της αίτησης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, για την έγκριση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και συμπλήρωση με πρόσθετες απαιτούμενες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη», από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) της ΓΓΥ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
- Η ΔΑΕΕ, για την ορθολογική, έγκαιρη και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών από όπου διέρχεται το ρέμα του Ποδονίφτη, θα προτείνει την μελέτη για ένταξη στο ΠΔΕ 2018 για εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε με υπουργική απόφαση να χαρακτηριστεί το έργο ως εθνικού επιπέδου, ειδικό και σημαντικό και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί η εν λόγω μελέτη.
- Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΑΕΕ θα συλλέξει όλες τις διαθέσιμες μελέτες και θα ετοιμάσει τον αντίστοιχο φάκελο δημοσίας σύμβασης, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επικαιροποιήσεις των υφιστάμενων μελετών και η συμπλήρωση με πρόσθετες απαιτούμενες μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος Ποδονίφτη. Όλες οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα ή εκπονούνται από τους Δήμους θα αξιοποιηθούν στον συνολικό σχεδιασμό.
- Όσον αφορά στο ρέμα του Ποδονίφτη σημειώνεται γενικά ότι η συνολική λεκάνη απορροής του ανέρχεται σε 79,60 χλμ2, αποτελούμενη από τις λεκάνες απορροής της Ν. Πεντέλης, των Μελισσίων, των Βριλησσίων, του Χαλανδρίου, της Αγίας Παρασκευής, της Φιλοθέης, του Αμαρουσίου, της Νέας Ιωνίας, της Πεύκης και του Ηρακλείου.
- Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι προϋπόθεση για την έγκριση των μελετών και την έναρξη εκτέλεσης των έργων αποτελεί η περιβαλλοντική έγκριση των έργων και βεβαίως ο υδραυλικός έλεγχος επάρκειας όλων των διατομών κατά μήκος του Ποδονίφτη μέχρι την εκβολή του στον Κηφισό ποταμό.
Κτήριο επί της Λ. Κηφισίας και του ρέματος Σαπφούς
Και στη συνέχεια ήρθαν οι καλοκαιρινές πλημμύρες στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι και σε άλλα σημεία του Ποδονίφτη, με ασυνήθιστες υλικές ζημιές για καλοκαιρινή περίοδο, που πυροδότησαν νέο κύκλο επικοινωνιακής αντιπαράθεσης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Αμαρουσίου για τις ευθύνες των υπεύθυνων για τις καταστροφές στο Μαρούσι, αλλά σιγή ασυρμάτου για το Χαλάνδρι και άλλες πλημμυροπαθείς περιοχές…!!!
Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος όσο και ο δήμαρχος Γ. Πατούλης είναι προφανές ότι «παραβιάζουν ανοικτές θύρες» με τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις τους, αφού ο μεν πρώτος γνωρίζει την από 28-12-2017 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, που ενέκρινε «Την αίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, για την έγκριση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και συμπλήρωση με πρόσθετες απαιτούμενες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη», στο μεν δεύτερο έχει κοινοποιηθεί το έγγραφο από 23 Φεβρουαρίου 2018 της Δ19 που καθορίζει ότι προϋπόθεση για την έγκριση των μελετών και την έναρξη εκτέλεσης των έργων αποτελεί η περιβαλλοντική έγκριση των έργων και βεβαίως ο υδραυλικός έλεγχος επάρκειας όλων των διατομών κατά μήκος του Ποδονίφτη, κατά συνέπεια τα αναφερόμενα με τεχνική παλαιοκομματικού τύπου ως επιτεύγματα. «Έπειτα από την σκληρή πίεση που άσκησε η διοίκηση του Δήμου μας στην αναποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Αττικής και στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητα των πολιτών η χρονίζουσα αυτή σοβαρή εκκρεμότητα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε τη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, γεγονός που αποδεικνύει τη βούληση της διοίκησης του Δήμου να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα» δεν απαιτούν κανένα ιδιαίτερο σχολιασμό, πέρα από τα μειδιάματα που μπορούν να προκαλούν.
Για τους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Κ. Ρώτα ότι, «σε αυτό το κλίμα, οι συντάκτες τέτοιων ανακοινώσεων ολισθαίνουν σε λάθος δρόμους, όταν βασίζονται σε “κολάζ” δηλώσεων από ποικίλες και χρονικά ετερόκλητες πηγές και δεν συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στην ορθή ενημέρωση των πολιτών παρά δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση και με αυτή την ευκαιρία, ενημερώνουμε η διοίκηση και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είναι καθημερινά στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου (πολίτη, συλλόγου, φορέα) που επιθυμεί να λάβει επίσημη και έγκυρη ενημέρωση για το θέμα», κατόπιν όλων των παραπάνω στοιχείων, τον παρακαλούμε να απαντήσει δημόσια τα 11 ερωτήματα που έχουμε δημοσιεύσει και επιπρόσθετα τα τρία επόμενα:
- Ποιο ρόλο έπαιξαν τα έργα ομβρίων στις περιοχές Ν. Λέσβος και Στούντιο Α’ του Αμαρουσίου στην πλημμύρα του ρέματος Σαπφούς;
- Μπορεί να εφαρμοστεί ή θα παραμένει στα συρτάρια η πληρωμένη με χρήματα των Μαρουσιωτών αποσπασματική μελέτη ομβρίων του Παραδείσου;
- Τώρα που κυρώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η Πράξη Εφαρμογής της Πολεοδομικής Ενότητας «Σωρός – Τύμβος – Μαρμαράδικα» θα επικαιροποιηθεί η μελέτη ομβρίων του Πολυδρόσου, που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα υλοποίησης της ή θα γίνει αργότερα με άλλη εργολαβία μαζί με την οδό Ακακιών;
Τέλος, να επισημάνουμε ότι για να επιλυθεί ένα τεχνικό θέμα πολύπλοκο μεν, αλλά τεχνικά εφικτό και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, απαιτείται να αφεθούν ανεπηρέαστοι οι κατάλληλοι τεχνικοί να κάνουν τη δουλειά τους ή καλύτερα για προχωρήσει ουσιαστικά, η μόνη διάταξη που λειτουργεί διαχρονικά και αποδεδειγμένα είναι «το άλογο μπροστά από το κάρο».