Σίγουρα το σουβλάκι είναι το εθνικό μας φαγητό που το λατρεύουμε όλοι. Πόσο μάλλον όταν μαζί του φέρνει Πολίτικο αέρα και μας ταξιδεύει σε πιο ιδιαίτερες και εξωτικές γεύσεις που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν Έλληνα.Με ποιοτική πρώτη ύλη και χειροποίητες συνταγές, «Το Ελληνικό Σουβλάκι» μου θύμισε τα τραπέζια με τη γιαγιά και την προγιαγιά μου, όταν παιδιά ακόμα μας σέρβιραν πιάτα από μια πατρίδα που δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Λογικό να μου γεννηθεί ξανά αυτό το συναίσθημα, αφού η μία εκ των δύο συνιδιοκτητριών, έχει γεννηθεί και ζήσει στην Κωνσταντινούπολη και ξέρει καλά από σπιτικές Πολίτικες γεύσεις.
Η παραδοσιακή προσέγγιση αυτού του διαφορετικού σουβλατζίδικου γίνεται αντιληπτή αμέσως από τον κατάλογο: ντολμαδάκια γιαλαντζί της μαμάς (!), λαχματζούν με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, παστουρμαδόπιτα σε χειροποίητο φύλλο, κεμπάπ, ιτσλί κιοφτέ (kibbeh) με κουκουνάρι, πλιγούρι και κύμινο, μπουρεκάκια με αρμένικο σουτζούκι και η λίστα συνεχίζεται.
Το θέμα, βέβαια, είναι ότι χωρίς να τα δοκιμάσεις όλα αυτά δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί τόσος κόσμος τα προτιμάει κάθε μέρα. Το λαχματζούν με τη λεπτή του ζύμη, όπως μόνο οι Πολίτες ξέρουν να πλάθουν, ο αρμένικος άοσμος παστουρμάς στην πίτα Καισαρείας, το αρμένικο αυθεντικό σουτζούκι στα μπουρεκάκια, και το ζουμερό Πολίτικο κεμπάπ χωρίς τα περιττά μπαχάρια που χρειάζονται μόνο όταν το κρέας δεν είναι καλό…
Τελικά, για να κάνεις ένα νοερό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, αρκεί απλώς να περάσεις μια βόλτα από το Μαρούσι, από τον πεζόδρομο της Ερμού, στο Ελληνικό Σουβλάκι…
Πληροφορίες
Διονύσου 19 και Ερμού, Μαρούσι
211 1837242