Σχολή Αναρρίχησης Βράχου το Μάιο στο Μαρούσι

Το BASE CAMP διοργανώνει στο Μαρούσι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στις τεχνικές της αναρρίχησης βράχου που απευθύνεται σε αρχάριους και διαρκεί τέσσερα σαββατοκύριακα.

Η αναρρίχηση είναι ένα συναρπαστικό σπορ που μας φέρνει σε επαφή με την φύση, δυναμώνει το κορμί και το μυαλό, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση, τον συντονισμό των κινήσεων και μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν να κινούνται με άνεση στο κάθετο περιβάλλον, να εκτελούν τους χειρισμούς σχοινιών, τους κόμπους και τις τεχνικές ασφάλισης μιας σχοινοσυντροφιάς στο βράχο. Η εκπαίδευση πιστοποιείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, ενώ δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Λίγα λόγια για την αναρρίχηση

Για να προωθηθεί στο κάθετο περιβάλλον κόντρα στους νόμους της βαρύτητας, ο αναρριχητής χρησιμοποιεί την μορφολογία του βράχου (σχισμές, δίεδρα, τακάκια, χαραμάδες κλπ) κάνοντας κινήσεις αρμονικές που απαιτούν καθαρό μυαλό, τόλμη αλλά και φαντασία. Η επιτυχής έκβαση μιας αναρριχητικής προσπάθειας δεν εξαρτάται τόσο από την δύναμη μας, αλλά κυρίως από την τεχνική, τον τρόπο δηλαδή που κινείται ή ισορροπεί το σώμα μας πάνω στο βράχινο ανάγλυφο.

Σε περίπτωση πτώσης του αναρριχητή, ενεργοποιείται το σύστημα ασφάλισης που αποτελείται από το αναρριχητικό σχοινί, τον προσωπικό εξοπλισμό (κράνος, μπωντριέ, καραμπίνερ, ιμάντες κ.α) καθώς επίσης και την παρουσία ενός ακόμα αναρριχητή που ονομάζεται “σχοινοσύντροφος” και ο ρόλος του είναι να ασφαλίζει με τον κατάλληλο τρόπο τον αναρριχητή όσο αυτός σκαρφαλώνει, έως ότου έρθει η δική του σειρά να αναρριχηθεί.

Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και ευχάριστη ενασχόληση μας με την αναρρίχηση, είναι η σύγχρονη και μεθοδική εκπαίδευση μας στα πλαίσια μιας εγκεκριμένης από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας & Αναρρίχησης σχολής. Τα μαθήματα της σχολής αναρρίχησης διεξάγονται σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, ώστε οι συμμετέχοντες να διδαχθούν με άνεση τις τεχνικές ασφάλισης και να εξοικειωθούν με τον αναρριχητικό εξοπλισμό και τη σωστή χρήση του.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αρχές κινησιολογίας με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση στο κάθετο περιβάλλον. Οι μαθητές, κάτω από την επίβλεψη εξειδικευμένων προπονητών και εκπαιδευτών αναρρίχησης, θα διδαχθούν με τον πιο σύγχρονο τρόπο τις τεχνικές κίνησης που αποτελούν τη βάση της μελλοντικής τους εξέλιξης στο συναρπαστικό αυτό άθλημα

Οι γνώσεις και η εμπειρία που θα αποκτηθούν είναι απαραίτητες προϋποθέσεις τόσο για την ενασχόληση με την αθλητική αναρρίχηση η οποία αποτελεί πλέον επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, όσο και για την πραγματοποίηση αναβάσεων σε βουνά με τεχνικές δυσκολίες (χειμώνα ή καλοκαίρι) καθώς η αναρρίχηση είναι η συνέχεια της προώθησης μας στο βουνό και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ορειβασίας.

Το πρόγραμμα της σχολής αναρρίχησης περιλαμβάνει 9 ημέρες πρακτικής & θεωρητικής εκπαίδευσης που διεξάγονται σε αναρριχητικά πεδία της Αττικής (Πέτρα Βαρυμπόμπης, Αχαρνεύς, Κορακοφωλιά, Καράβι κ.α), την Βαράσοβα Αιτ/νίας (παραθαλάσσια βράχια κοντά στο Αντίρριο), τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων καθώς και σε τεχνητή αναρριχητική πίστα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής Εαρινού τμήματος 2018

• 05-06/05/18 Πέτρα Βαρυμπόμπης

• 12-13/05/18 Βαράσοβα Αιτ/νίας

• 19-20/05/18 Αναρριχητικά πεδία Αττικής

• 26-27-28/05/18 Μετέωρα-Μουζάκι (τριήμερο Αγ. Πνεύματος)

Το BASE CAMP

Το BASE CAMP δημιουργήθηκε το 2001 από τον αρχηγό της Εθνικής μας αποστολής στο Έβερεστ, Εκπαιδευτή Ορειβασίας της ΕΟΟΑ και Οδηγό Βουνού Παναγιώτη Κοτρωνάρο, με σκοπό την εκπαίδευση στα ορεινά αθλήματα, την οργάνωση ταξιδιών περιπέτειας καθώς και την διεξαγωγή ορειβατικών αποστολών σε βουνά της γης με μεγάλο υψόμετρο (Great Summits World Tour).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφθείτε τη σελίδα του BASE CAMP:

https://goo.gl/rVqXRS

Share