Η Πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου Φιλόζωων Αμαρουσίου (ΣωΦιΑ), κυρία Μαίρη Κονταρίδη, μίλησε στο maroussi-news και μας εξήγησε πώς μπορεί ο καθένας από εμάς, ακόμα και με ελάχιστες ώρες το μήνα, να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα και να έχει τη δική του συμβολή στο να γίνει αυτός ο κόσμος λίγο καλύτερος για αυτά τα ζώα που έχουν μόνο εμάς να τα υπερασπιστούμε.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φιλοζωική Αμαρουσίου;
Τα σημαντικότερα προβλήματα, με τα οποία παλεύουμε καθημερινά, είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των ζώων, στην δική μας περιοχή των γατών, κάποιες εγκαταλείψεις και φυσικά, το γεγονός πως ο γρήγορος ρυθμός ζωής δεν επιτρέπει σε πολλούς που θα ήθελαν να βοηθήσουν να είναι όσο ενεργοί θα επιθυμούσαν. Επίσης, ένα ζήτημα που το σύνολο των φιλοζωικών αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη σπιτιών φιλοξενίας, αλλά και οικονομικών πόρων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω, πως οι φιλοζωικές απαρτίζονται από εθελοντές και αυτό σημαίνει πως ο ρόλος μας είναι διαμεσολαβητικός, μεταξύ πολιτών και Δήμου, κατ’ αρχήν. Σε αυτό που εμείς, ως Σωματείο Φιλόζωων Αμαρουσίου, έχουμε επικεντρωθεί είναι οι υιοθεσίες ζώων συντροφιάς και οι οργανωμένες προσπάθειες για στειρώσεις. Δεν παραβλέπουμε όμως, και βοηθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε τους πολίτες του Δήμου μας, που είναι ενεργοί ως προς την φιλοζωία ή θα ήθελαν να αρχίσουν να είναι, είτε συμβουλευτικά, είτε με ειδικές τιμές σε γιατρούς, είτε με παροχή τροφής, εφόσον υπάρχει δυνατότητα.
Πρόσφατα μάθαμε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου θα λάβει χρηματοδότηση για τα αδέσποτα ζώα. Το Σωματείο Φιλόζωων Αμαρουσίου έχει λάβει βοηθεια από το δήμο ή γενικά την πολιτεία;
Η Φιλοζωική Αμαρουσίου έχει μια αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, που διαχειρίζεται πρόγραμμα στειρώσεων και τραυματισμών αδέσποτων ζώων, και όσες φορές έχουμε χρειαστεί βοήθεια είτε για περίθαλψη, είτε για στείρωση, η υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου, έχει άμεσα ανταποκριθεί. Επίσης, η Περιφέρεια πρόσφατα έκανε μια δωρεά αντιπαρασιτικών κολάρων για σκυλάκια, που μας φάνηκε χρήσιμη. Γενικά, όμως, βοήθεια οικονομική δεν υπάρχει και οι εθελοντές από μόνοι μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα ζητήματα που καθημερινά παρουσιάζονται.
Ποιες δράσεις έχουν γίνει έως τώρα στο Μαρούσι για τα αδέσποτα ζώα;
Το νέο Δ.Σ. του Σω.Φι.Α. ανέλαβε την διοίκηση στο τέλος Ιουνίου 2018. Από τότε έχουν δοθεί για υιοθεσία 37 σκυλιά, με όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, και 53 γάτες. Επίσης, έχουμε στειρώσει δύο γατοαποικίες, με την βοήθεια του προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου, και προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους δημότες μας και όχι μόνον, στο περιθώριο του χρόνου που έχουμε, καθώς εργαζόμαστε και αυτό αποτελεί μια εθελοντική μας δράση. Επίσης, οργανώθηκε τον Αύγουστο ένα μπαζάαρ και μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει άλλη μια τέτοια προσπάθεια. Αυτό που τώρα έχουμε ως στόχο είναι να βοηθήσουμε στην λύση ενός προβλήματος που χρονίζει στην Σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ και εξαιτίας της παραμέλησης αυτού του χώρου, που ανήκει στην συγκεκριμένη σχολή, έχουν πολλαπλασιαστεί τα σκυλάκια που ζουν εκεί. Μόνιμος στόχος όμως είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών του Δήμου μας, καθώς και η ενεργή τους συμμετοχή.
Πολλοί Μαρουσιώτες θέλουν να βοηθήσουν, όμως δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και τι χρόνος θα απαιτηθεί από αυτούς. Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος που ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα ζώα, αλλά ίσως δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο;
Η βοήθεια όλων είναι πάνω από ευπρόσδεκτη. Αυτό σημαίνει πως κάποιος θα μπορούσε να συνδράμει με προσωπική παρουσία σε δράσεις, με το να γίνει μέλος στο Σω.Φι.Α, με το να φιλοξενήσει για λίγες μέρες ένα ζωάκι, έως να υιοθετηθεί, με αγορά τροφής και με πολλούς άλλους τρόπους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όταν ένας πολίτης απευθύνεται σε μια, οποιαδήποτε, φιλοζωική θα πρέπει να γνωρίζει ότι και οι άνθρωποι αυτοί είναι σαν τον ίδιο, ούτε πληρώνονται, ούτε υποχρεούνται, απλά κατευθύνονται από την αγάπη τους στα ζώα και βοηθούν. Εάν όλοι διαθέταμε κάποιες ώρες τον μήνα, για να βοηθήσουμε τα αδύναμα αυτά πλάσματα και εάν κάναμε μία στείρωση γάτας τον χρόνο, το πρόβλημα θα είχε ελαχιστοποιηθεί και η ζωή όλων θα ήταν πολύ πιο καλή. Ακόμα και η ελάχιστη βοήθεια από τον καθένα μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν τελικά είναι πολλοί αυτοί που θα ασχοληθούν. Μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή θα αποκτήσουμε μια πόλη και μια χώρα καλύτερη, για αυτό και προτρέπω όλους να ενταχθούν στην φιλοζωική της περιοχής τους. Μην ξεχνάμε πως ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα, δείχνει τον πολιτισμό μας.