3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μια ημέρα που μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ΑΜΕΑ.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, είναι η ισότητα ευκαιρών, προσβασιμότητα, σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων.

Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσει τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται βήματα προόδου. Ειδικά στο Μαρούσι, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη προσβασιμότητα, πολλά αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια και οι ράμπες αναπήρων κατειλημμένες

Αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια, ξεχαρβαλωμένοι δρόμοι και οι ράμπες αναπήρων κατειλημμένες.

Μήνυμα Μ. Πατούλη-Σταυράκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα άτομα με αναπηρία, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη-Σταύρακη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία σηματοδοτώντας την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ. Η συγκεκριμένη ημέρα προσφέρει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς, στις κοινωνίες και σε καθέναν από εμάς ξεχωριστά, να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πάνω από 168 χώρες έχουν πλέον υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία. Παρότι αποτελεί θετική εξέλιξη ότι πάνω από δύο στα τρία κράτη απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την αναπηρία, το 58% εγγυώνται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εργασία και το 63% το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία, ωστόσο, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη από το επιθυμητό επίπεδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία και τη θέση τους μέσα στην κοινωνία.

Πόλεις αφιλόξενες, στάσεις και συμπεριφορές που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στην εσωστρέφεια και στον αποκλεισμό μαρτυρούν ότι είναι πολλά ακόμα αυτά που ως κοινωνίες μπορούμε να κάνουμε για να ζουν με αξιοπρέπεια και ισοτιμία. Οφείλουμε ως κοινωνίες να διευρύνουμε το πεδίο της ανεκτικότητάς μας και να αποβάλλουμε τον φόβο μας απέναντι στη διαφορετικότητα. Να γίνει συνείδηση ότι η δύναμη της ψυχής που χαρακτηρίζει κάθε άτομο με αναπηρία δεν πρέπει περιστασιακά να αποτελεί στοιχείο θαυμασμού αλλά να κατανοήσουμε ότι αυτό που το διαφοροποιεί το καθιστά και ίσο, διεκδικώντας το ίδιο δικαίωμα στη ζωή και σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής».

Share