Στο στάδιο της ολοκλήρωσης εισέρχονται οι εργασίες της ανακαίνισης της εμβληματικής Βίλας Λουμίδη στο Μαρούσι. Οι άνθρωποι του δήμου ευελπιστούν ότι το νέο κτίριο αναμένεται να αποτελέσει έναν σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο και κόμβο τεχνών και δημιουργίας τόσο για την πόλη όσο και γενικότερα για τα βόρεια προάστια.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 927.790,65 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από πόρους του δήμου.
Η υλοποίησή του γίνεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού της δημοτικής Αρχής για αστικές αναπλάσεις, στρατηγικές παρεμβάσεις, επενδυτικά σχέδια και αξιοποιήσεις εκτάσεων, ώστε να αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο της πόλης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Αμαρουσίου, Θεόδωρου Αμπατζόγλου, στον «Αθήνα 9.84» το 2020, «βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ηρώων την κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου».
Όπως τόνισε το κτίριο ανήκε στην οικογένεια Λουμίδη, στην συνέχεια πέρασε σε διάφορους κληρονόμους, οι οποίοι το εγκατέλειψαν και πριν από αρκετά χρόνια αγοράστηκε από τον δήμο Αμαρουσίου.
«Είναι διατηρητέο και ακολούθησε την μοίρα όλων των διατηρητέων, που τελικά με την πάροδο του χρόνου εγκαταλείπονται και ρημάζουν», επεσήμανε ο δήμαρχος.
Αδέλφια Λουμίδη: To success story
Το success story της οικογένειας Λουμίδη στον χώρο του καφέ αρχίζει το 1910 όταν τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, αφήνουν τη γενέτειρά τους αναζητώντας εργασία στον Πειραιά.
Ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές, ανοίγουν ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα και καταπιάνονται με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα «πρωτόγονα» μέσα της εποχής.
Το 1920 αποφάσισαν να επενδύσουν όλες τις οικονομίες τους στο πρώτο κατάστημα που θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην πώληση φρεσκοκομμένου καφέ.
Με έδρα την οδό Ρετσίνα, δημιούργησαν σταδιακά το πρώτο δίκτυο κατ’οίκον διανομών με κάρα, πωλώντας καφέ στις γειτονιές του Πειραιά.
Το 1923 οι αδελφοί Λουμίδη αποφασίζουν να επεκταθούν, εγκαινιάζοντας ένα νέο κατάστημα στην οδό Τσαμαδού. Με στόχο την ποιότητα, επέμεναν στο σωστό, ομοιόμορφο καβούρδισμα του καφέ για να αποκτήσει σταθερό χρώμα και να μη χαθεί κανένα από τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του.
Το 1932 ο καφές Λουμίδη είχε γίνει ήδη ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία. Η επιχείρηση επεκτείνεται ακόμα περισσότερο με την ίδρυση του πρώτου καφεκοπτείου στη Θεσσαλονίκη, και δύο ακόμη να ακολουθούν ως το τέλος του Μεσοπολέμου.
Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας τονίζει ότι «εξελίσσει την παράδοση και φέρνει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της στην πόρτα του πελάτη».
Πηγή: reader.gr