Ο Μαχάτμα Γκάντι, ήταν Ινδός πνευματικός ηγέτης και πολιτικός, με παγκόσμια επιρροή. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει “Μεγάλη Ψυχή”.
Ακολουθούν δέκα απ’τα σπουδαιότερα αποφεθέγματά του:
«Είναι η υγεία ο πραγματικός πλούτος και όχι ο χρυσός και το ασήμι».
«Εναντιώνομαι στη βία γιατί όταν μοιάζει να είναι για καλό, το καλό που κάνει είναι προσωρινό, το κακό που κάνει είναι μόνιμο»
«Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι σαν τον ωκεανό. Μερικές βρώμικες σταγόνες στον ωκεανό δεν τον κάνουν βρώμικο».
«Ο πολιτισμός ενός έθνους βρίσκεται στις καρδιές και τις ψυχές των ανθρώπων».
«Η ουσία όλων των θρησκειών είναι η ίδια. Μόνο οι προσεγγίσεις αλλάζουν».
«Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας».
«Υπάρχει επάρκεια στον κόσμο για τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά όχι για την απληστία τους».
«Ο άνθρωπος είναι προϊόν των σκέψεών του, γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε».
«Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελάνε μαζί σου, μετά σε πολεμούν, μετά νικάς».
«Τα 7 που δεν πρέπει να έχεις: Πλούτο χωρίς μόχθο. Γνώση χωρίς χαρακτήρα. Πολιτική χωρίς αρχές. Απόλαυση χωρίς συνείδηση. Εμπόριο χωρίς ηθική. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά. Θρησκεία χωρίς θυσία».