Χάρτα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού δημιουργεί ο Δήμος Αμαρουσίου

Στη δημιουργία Χάρτας Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού, προχωρεί για πρώτη φορά ο Δήμος Αμαρουσίου βασισμένη στην πρωτογενή έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές εθελοντισμού νέων στην ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, που συμμετείχε ως εταίρος με το Δήμο Αμαρουσίου και εθελοντικές οργανώσεις της Ευρώπης.

Οι στόχοι της Χάρτας Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού, καθώς και τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας και τις σημαντικές προτάσεις που παρήγαγε αυτή, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς και το μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε:
«Το Μαρούσι είναι πρωτοπόρος Δήμος στον εθελοντισμό. Αυτή την τετραετία κάναμε πολλά και αποτελέσαμε το θετικό παράδειγμα. Την επόμενη πενταετία θα κάνουμε ακόμη περισσότερα και θα συνεχίσουμε να εμπνέουμε και να κινητοποιούμε δυνάμεις και συλλογικότητες, με περισσότερο οργανωμένο τρόπο για την ευημερία και την πρόοδο του συνόλου της κοινωνίας μας».      

Ο κ. Ιωαννίδης αναφερόμενος στη Χάρτα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους δημότες να δράσουν προς την προάσπιση του περιβάλλοντος, μέσα από ένα συγκεκριμένο και διαμορφωμένο πλαίσιο» και πρόσθεσε:

«Η Χάρτα που δημιουργούμε σε συνεργασία με το γραφείο Εθελοντισμού αποτελεί ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο, δεδομένης της απουσίας σαφούς νομικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Σήμερα με την ολοκλήρωση του προγράμματος project Volunteering in Action βάζουμε τις πρώτες βάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
Με συλλογική προσπάθεια και ελεύθερη βούληση, εκτελώντας μικρές ή μεγάλες πράξεις μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, συμπράττοντας στην επικύρωση των αξιών που προβάλλουν το ανθρώπινο πνεύμα και συμβάλλουν στη συνοχή του κοινωνικού ιστού» 
επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Τα θέματα του εθελοντισμού και του Περιβάλλοντος ανέπτυξαν οι ομιλητές στο πάνελ της ημερίδας:
Φανή Λέκκα, Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς Δήμου Αμαρουσίου, Στέλιος Μαριδάκης, εκπρόσωπος ΜΚΟ Δώσε Ζωή, Κορίνα Λιούτα, πρ. Πρόεδρος Σικιαριδείου Ιδρύματος, Χρυσάνθη Θεοδωρακοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου οι φίλοι του Δάσους Συγγρού,  Έλπω Θωμογιάννη ΒΑΤ HELLAS, Μαριάννα Ζερβάκη, Πρόεδρος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Παράρτημα Αμαρουσίου, Σπύρος Μοστράτος, Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμαρουσίου.

Επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς ήταν  η Δρ. Γεωργία Ζούνη Επίκουρος Καθηγήτρια Τουριστικού Μάρκετινγκ, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και ο Δρ. Ιωάννης Κατσανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών.

Η κα Ζούνη αναφερόμενη στη συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου υπογράμμισε ότι «με την παρούσα έρευνα βάζουμε τις βάσεις και δημιουργούμε ένα νομικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό, αντλώντας στοιχεία και στατιστικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παραδίδουμε σήμερα την έρευνα μας αυτή στο Δήμο Αμαρουσίου και αναμένουμε τη δημιουργία της Χάρτας που θα αναδειχθεί σε καλή πρακτική, τόσο για τους εγχώριους φορείς, όσο και τους ευρωπαϊκούς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Δήμος Αμαρουσίου έβαλε την πήχη τόσο ψηλά και εμείς κληθήκαμε να πάρουμε μέρος σε αυτό το εγχείρημα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Αμπατζόγλου για την καταπληκτική συνεργασία που έχουμε τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.»,

Ειδική αναφορά έκανε στα ευρήματα της έρευνας, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Η έρευνα προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στο σύγχρονο χώρο του εθελοντισμού νέων, από τις στρατηγικές προσέλκυσης έως τις προκλήσεις, τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι νέοι εθελοντές έως τις στρατηγικές για τη διατήρηση και ενεργοποίησή τους. Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, η έρευνα αναδεικνύει στρατηγικές που επιτρέπουν στον οργανισμό να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των εθελοντών. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονται από πολλές χώρες της ΕΕ διασφαλίζοντας μια ευρεία προοπτική.»

Συνοψίζοντας τα κύρια ευρήματα της έρευνας εντοπίζονται τα εξής:
«Προσέλκυση Νέων Εθελοντών: Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος με 84.31%.

Ρόλοι που Αναλαμβάνουν οι Νέοι Εθελοντές: Η πλειονότητα αναλαμβάνει ρόλους Υποστήριξης (64.71%).

Στοχευμένα Προγράμματα & Δυνατότητες Εθελοντισμού: Ένα σημαντικό 86.27% έχει συγκεκριμένα προγράμματα για νέους εθελοντές.

Εκπαίδευση και Υποστήριξη: Το 96.08% παρέχει εκπαίδευση/κατεύθυνση για νέους εθελοντές.

Κίνητρα & Διατήρηση: Οι ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων (90.20%) Προκλήσεις: Το 84.31% αντιμετωπίζει προκλήσεις στη συμμετοχή των νέων εθελοντών.

Συνεργασία: Το 90.20% συνεργάζεται με άλλες ΜΚΟ ή δίκτυα.

Βέλτιστες Πρακτικές: Όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές εθελοντισμού της ΕΕ, οι πιο κοινώς υιοθετούμενες περιλαμβάνουν την Προώθηση της Κινητικότητας (68.63%), την Συμπερίληψη (68.63%), την Διαφάνεια στην Επικοινωνία (62.75%) και τέλος, την Βιωσιμότητα και το Μακροπρόθεσμο Σχεδιασμό (58.82%).

Με βάση τα ανωτέρω, η έρευνα παρήγαγε σημαντικές προτάσεις με πιο σημαντικές στον Σχεδιασμό Προγράμματοςστην Καινοτομία και την Εξατομίκευση στον σχεδιασμό προγραμμάτωνστην Πολυκαναλική Εκστρατεία Προσέλκυσης (Omnichanner Communication), στην Εκπαίδευση, Ανάπτυξη και Υποστήριξη  και στις προτάσεις Καλών Πρακτικών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ελένη Βλάχου Σταματάκη, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη και ο  Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Αθλητισμού Χρυσόστομος Σχινάς. Την ημερίδα συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Λασκαράτος.

Share