Οι εργασίες της 1ης ημέρας της διημερίδας με θέμα: «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Με εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις αξιόλογοι εξειδικευμένοι επιστήμονες άνοιξαν τις εργασίες της διημερίδας, με θέμα: «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης», τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα «Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ», ανοίγοντας ουσιαστικά το διάλογο για το Μαρούσι στη νέα εποχή, με αφετηρία το παρόν, αλλά και το παρελθόν μιας μακραίωνης διαδρομής ιστορίας και πολιτισμού. 

Με την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεοδώρου Αμπατζόγλου, τις εργασίες της πρώτης ημέρας της διημερίδας πλαισίωσαν επίσης με τις τοποθετήσεις τους στελέχη από το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου, συνεισφέροντας σημαντικά με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, αλλά και την πολυετή βιωματική σχέση με την πόλη στη συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.    

 Από το βήμα της διημερίδας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μετά το θερμό καλωσόρισμά του στους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην πόλη του Αμαρουσίου, ως σημαντικό μητροπολιτικό και επιχειρηματικό κέντρο, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής, που όπως υπογράμμισε, «διατηρεί παράλληλα, λόγω της μακράς της πορείας από την αρχαιότητα έως σήμερα μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πολιτιστική φυσιογνωμία και ένα αξιόλογο πολιτιστικό απόθεμα, που μαρτυρούν την ιστορικότητα της πόλης και αποτελούν στοιχεία της ταυτότητάς της, στοιχεία που οφείλουμε να καταγράψουμε, να φροντίσουμε και να αναδείξουμε».

« Ο Δήμος Αμαρουσίου-τόνισε-αναπτύσσει σήμερα μία στρατηγική που θέτει τον Πολιτισμό στο κέντρο των πολιτικών αστικής ανάπτυξης και τον συνδέει με την Πολεοδομία και γενικότερα την Αισθητική της πόλης, τη Συγκοινωνία και συνολικά τη μετακίνηση, την Οικονομία, την Απασχόληση και τις κοινωνικές προτεραιότητες. Έτσι λοιπόν στη βάση μιας αντίληψης που θέτει τον Πολιτισμό στο κέντρο των πολιτικών αστικής ανάπτυξης, αντίληψη που έχει πλέον ευρέως υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, ο Δήμος μας θέλει να αξιοποιήσει με τις παρεμβάσεις του, το κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας και ταυτότητας της πόλης, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο σύγχρονο Μαρούσι, αίγλη και δυναμική ώθηση στην τοπική και ευρύτερη οικονομία και ανάπτυξη».

Ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου χαρακτήρισε την διημερίδα εξαιρετικά σημαντική, καθώς όπως υπογράμμισε «ανοίγει μία κρίσιμη συζήτηση που έχει να κάνει, τελικά, με το είδος της ανάπτυξης που επιλέγεται».           

«Πιστεύουμε -σημείωσε- ότι ο συνδυασμός της επιστημονικής/τεχνοκρατικής γνώσης με την πολιτική βούληση θα συμβάλλει στο να ανοίξει με τους καλύτερους όρους μια πρώτη συζήτηση, με σκοπό τη διαμόρφωση πρότασης για το Μαρούσι, για ένα  είδος ανάπτυξης, που προάγει το κύρος και την ανταγωνιστικότητά του στο σύγχρονο κόσμο, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την ιστορική  φυσιογνωμία και τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης».

Χαιρετισμό στη διημερίδα απηύθυναν επίσης ο εκδότης της εφημερίδας «Αμαρυσία» Χρήστος Ζαγκλής και η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη.  

Ο κ. Ζαγκλής χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία διοργάνωσης της διημερίδας από το Δήμαρχο Αμαρουσίου και την  Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου με την υποστήριξη της εφημερίδας «Αμαρυσία», υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους επόμενους μελετητές του Αμαρουσίου.
Από την πλευρά της  η κα Κεφαλογιάννη έκανε εκτενή αναφορά στον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η πόλη, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης πιστεύουν στην υπερτοπικό χαρακτήρα του Αμαρουσίου και θα συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών.

Στην ενότητα «Από το αρχαίο Άθμονον στο σύγχρονο Μαρούσι» ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Ιωσήφ Στεφάνου, ανέπτυξε το θέμα η πόλη ως οντότητα, σημειώνοντας ότι η πόλη είναι οντότητα ολόκληρη, την οποία δεν μπορούμε να περιφρονούμε. Συμπυκνώνει όλο το περιεχόμενο ενός τόπου και εμείς οι πολεοδόμοι θα πρέπει να την προσεγγίζουμε με το σεβασμό που τις αξίζει. Να σεβόμαστε το «πνεύμα του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής ΥΠΠΟΑ  Θεοδώρα Τζεφέρη, ανέπτυξε την εξέλιξη της πόλης από το Αρχαίο Άθμονον μέχρι σήμερα μέσα από παλαιά και νέα αρχαιολογικά  ευρήματα, τονίζοντας ότι η πόλη έχει μία αδιάκοπη, δυνατή και σταθερή πορεία στους αιώνες.
Η Αρχιτέκτων, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ΥΠΠΟΑ Ιωάννα Καράνη, μίλησε για τη συμβολή της νεώτερης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Μαρούσι, σημειώνοντας ότι το πλέγμα των μνημείων και της φύσης στο Δήμο Αμαρουσίου εάν συνδεθούν μεταξύ τους με τον κατάλληλο αστικό σχεδιασμό μπορούν να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Θωμάς Μαλούτας ανέλυσε το μετασχηματισμό της κοινωνικής φυσιογνωμίας του Δήμου Αμαρουσίου από το 1971 – 2011 σε σχέση με την ηλικιακή κατανομή, την κοινωνική αναμόρφωση, την αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι δύο παράμετροι, η θέση του Αμαρουσίου ανάμεσα στις υψηλές περιοχές, και η θέση μίας δυνατής αγοράς εργασίας καθορίζουν την εξέλιξη της κοινωνικής φυσιογνωμίας του.
Η  Αρχιτέκτων, Διδάκτωρ ΕΜΠ, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κτιριακής Υποδομής Δήμου Αθηναίων Μαρία Δανιήλ ανέπτυξε τη συνεισφορά του Δήμου Αθηναίων στη διαμόρφωση του προαστίου από το 1840 – 1912, σημειώνοντας ότι η αποτίμηση της συμβολής αυτής είναι δύσκολη λόγω των πολλών συνιστωσών της εποχής εκείνης, ωστόσο ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο παρόλο που θα το επιθυμούσε, συνέβαλε με μικρά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, λειτουργικών θεμάτων την πρώτη περίοδο και θεμάτων επίδρασης στη φυσιογνωμία της πόλης κατά τη δεύτερη περίοδο.

Στην ενότητα «Φυσικό Περιβάλλον: Τοπογραφία, Κλίμα, Χλωρίδα & Πανίδα» μίλησαν τα στελέχη του Δήμου Νικόλαος Τσόλκας, Γεωπόνος Msc University of Sheffield, Αρχιτέκτων Τοπίου, Προϊστάμενος Τμήματος Αστικού Πρασίνου – Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Δήμου Αμαρουσίου, με θέμα τον κύκλο του νερού  στον αστικό σχεδιασμό της πόλης του Αμαρουσίου και ο Ανάργυρος Ρούσσος, Δασοπόνος, Γραφείο Προγραμματισμού & Αξιοποίησης Πόρων Δήμου Αμαρουσίου παρουσιάζοντας το Μαρούσι σε παλαιούς χάρτες και δίνοντας χρήσιμες και αναλυτικές πληροφορίες για την χλωρίδα, την πανίδα της πόλης, αλλά και τη ατμοσφαιρική ρύπανση από την υπερτοτική κυκλοφορία. 

Την ενότητα «Δομημένο Περιβάλλον: Η Πολεοδομική Εξέλιξη της πόλης, Παλαιά και Σύγχρονα Τοπόσημα» ανέλυσαν διεξοδικά σε επιμέρους ζητήματα τα στελέχη του Δήμου Ναυσικά Χατζηδάκη, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Αμαρουσίου με θέμα «Άθμονον – Αμαρούσιον, σχέσεις γειτνίασης τόπων», Γιώργος Τσιτσιμπάσης, Τοπογράφος – Πολιτικός Μηχανικός, Προϊστάμενος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Αμαρουσίου με θέμα τον  πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Αμαρουσίου και ο Ιωάννης Χάλαρης, Μηχανολόγος Μηχανικός Msc (Πολεοδομίας – Χωροταξίας), Προϊστάμενος Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Αμαρουσίου με θέμα Προσπελασιμότητα και κυκλική οικονομία.     

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Νικολαράκος, , Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Χαλιώτη, Καθαριότητας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ισότητας των Φύλων Ελένη Λέκκα, Τεχνικών έργων Ευάγγελος Κάββαλος, Πολεοδομίας Κώστας Ρώτας,ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, o Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Παναγιώτης Σαγρής, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Φανή Λέκκα και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Κων/νος Αντωνόπουλος και Επαμεινώνδας Γαρδέλης.    

Η διημερίδα συνεχίζεται και σήμερα στις 6:00 μ.μ. Μεταδίδεται διαδικτυακά με livestreaming από το site του Δήμου Αμαρουσίου www.maroussi.gr και της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ www.amarysia.gr, ενώ η δια ζώσης παρουσία είναι περιορισμένη λόγω των ισχυουσών υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας της διημερίδας

ΤΡΙΤΗ, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Συντονιστής: Γιάννης Μπεθάνης, Διευθυντής Σύνταξης 

Εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ

ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

6:00 μ.μ. 

«Φυματίωση και θεραπευτικός παραθερισμός στο Μαρούσι 

(1880-1940)»

Γιάννης Στογιαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 6:10 μ.μ. – 6:20 μ.μ.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6:20 μ.μ. 

«Το παράδειγμα του Δήμου Αμαρουσίου στο σύγχρονο 

αθλητικό περιβάλλον»

Ευγενία – Χριστίνα Αργυροπούλου, Δρ. Φυσικής Αγωγής, 

Προϊσταμένη Τμήματος Αθλητικής Ανάπτυξης – Διεύθυνση Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 6:30 μ.μ. – 6:40 μ.μ.

ΚΕΡΑΜΙΚΗ & ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ: 

ΟΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

6:40 μ.μ. 

«Η Κεραμική και η διαδραστική σχέση της με την παιδεία 

και την κοινωνία»

Νικόλαος Βαλλάτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών 

& Αγγειοπλαστών 

6:50 μ.μ. 

«Παλιοί Μαρουσιώτες Κεραμίστες»

Αντώνης Λούτσης, Κεραμίστας

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 7:00 μ.μ. – 7:10 μ.μ.

7:10 μ.μ. 

«Ευγένιος Σπαθάρης: Τέχνη στο σπίτι της οδού Αργοναυτών» 

Γιώργος Παυριανός, Στιχουργός – Δημοσιογράφος

7:20 μ.μ. 

«Καραγκιόζης εν Αμαρουσίω»

Δημήτρης Λέκκας, Μαθηματικός, Συνθέτης, Πανεπιστημιακός

7:30 μ.μ. 

«Ευγένιος Σπαθάρης… ο πατέρας μου»

Μένια Σπαθάρη, Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης Δήμου Αμαρουσίου

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: 7:40 μ.μ. – 7:50 μ.μ.

7:50 μ.μ. 

«Ανάδειξη των πολιτιστικών μονοπατιών – διαδρομών 

του Δήμου Αμαρουσίου»

Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου

8:15 μ.μ. COCKTAIL 

Share