Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις κάλπες

Μπορεί να μετράμε λίγες εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές και να νομίζουμε πως γνωρίζουμε ακριβώς τη διαδικασία ωστόσο υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές που θα πρέπει όλοι μας να προσέξουμε προκειμένου να μην βγει άκυρο το ψηφοδέλτιό μας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις κάλπες: 

-Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ και οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες στις 11 το βράδυ.

-Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

-Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, στην επιλογή «Μάθε πού Ψηφίζεις» και καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

-Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

-Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του ψηφοφόρου, θα πρέπει να προσκομισθούν τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από εκείνο των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ο σταυρός πρέπει να μπαίνει ή δεξιά ή αριστερά του ψηφοδελτίου. Αν μπει και στις δύο πλευρές, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Share