Το μεγάλο δίλημμα των εορτών: Κουραμπιές ή μελομακάρονο

Οδεύουμε προς την Πρωτοχρονιά και σίγουρα όλοι μας έχουμε φάει τα δύο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα γλυκά που δεν είναι άλλα από τον κουραμπιέ και το μελομακάρονα. Μετά από αρκετές δοκιμές – γιατί με έναν κουραμπιέ ή με ένα μελομακάρονο δεν καταλαβαίνεις τίποτα –  και έχοντας ήδη λερώσει ουκ ολίγες φορές τη μπλούζα σου με ζάχαρη και τα χέρια σου με μέλι το ερώτημα “ποιο χριστουγεννιάτικο γλυκό μου αρέσει περισσότερο” παραμένει αναπάντητο.

Αν ακόμα και τώρα δυσκολεύεστε να απαντήσετε εμείς θα σας παρουσιάσουμε τις θερμίδες αλλά και ποιο γλυκό θεωρείται πιο “υγιεινό”. Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οποιοδήποτε γλυκό είναι σπιτικό θεωρείται καλύτερο καθώς ελέγχεται η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται.

Ένα κανονικό κομμάτι κουραμπιέ έχει 150 – 160 θερμίδες. 

Ο κουραμπιές έχει κατά μέσο όρο 11,7 mg χοληστερόλης και αρκετά κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο. Οι θερμίδες του είναι περίπου 150 με 160.  Η παραδοσιακή ζύμη του κουραμπιέ γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Όσο πιο απλή η συνταγή τόσο πιο υγιεινό και διαιτητικό θα είναι το αποτέλεσμα. Αν θέλουμε να μειώσουμε τα κορεσμένα λίπη μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος βουτύρου με ελαιόλαδο.

200 θερμίδες έχει ένα κανονικό μελομακάρονο 

Η παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα περιέχει αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού, μέλι, καρύδια και κανέλα για το μέλωμα. Επιπλέον, η συνταγή τους μας προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουμε θερμίδες ελαττώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης και του μελιού για το σιρόπι. Επίσης, θα είναι λιγότερα παχυντικά αν μειώσουμε τα καρύδια με τα οποία τα πασπαλίζουμε. Από την άλλη πλευρά, το μέλι, τα καρύδια και η κανέλα περιέχουν όλα σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία, υγιεινά λιπαρά (τα καρύδια) και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων.

Μπορεί τα μελομακάρονα να έχουν περισσότερες θερμίδες ωστόσο θεωρούνται πιο υγιεινά από τους κουραμπιέδες αφού δεν περιέχουν κορεσμένα λιπίδια.

Αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει ποιο γλυκό από τα δύο προτιμάτε δεν έχετε παρά να κάνετε άλλη μία γευστική δοκιμή!

Με πληροφορίες από capital.gr

Share