Τι απαντά ο αναπληρωτής Δήμαρχος Αμαρουσίου στην Ένωση Συλλόγων Γονέων για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, ο αναπληρωτής Δημάρχου Αμαρουσίου Σπύρος Σταθούλης, ενημερώνει τους γονείς σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί και τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να έχουν γνώση του θέματος.

“Με γνώμονα σταθερά το όφελος και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στα παιδιά, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με απόφασή της το 2018 είχε τοποθετηθεί υπέρ της δυνητικής επιλογής από μέρους το γονέα να εγγράψει το παιδί του στον δημοτικό παιδικό σταθμό ή στη νέα δομή, δεδομένου ότι το ζήτημα της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζομένους παράλληλα με το γεγονός ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί αποδεδειγμένα προσφέρουν στα παιδιά μας υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία για τετράχρονα παιδιά και η ενιαία προσχολική αγωγή μέχρι το παιδί να φοιτήσει στην πρώτη τάξη Δημοτικού Σχολείου, ανήκει στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις δομές της οποίας και εντάσσεται.

Κατόπιν της έκδοσης του σχετικού Νόμου από μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την υποχρεωτική ένταξη της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η Κ.Ε.Δ.Ε με την υπ’ αριθμ. 487/13062019 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ζήτησε την εφαρμογή του μέτρου αρχικά εκεί όπου υπάρχουν υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά με ασφάλεια.

Ακολούθησε η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο των Δήμων της χώρας, εντάσσοντας και τους τελευταίους 27 Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021, ανάμεσα σε αυτούς και τον Δήμο Αμαρουσίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και των αρμόδιων εκπαιδευτικών οργάνων.

Ως Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, με επιστολή μας προς το Υπουργείο Παιδείας διατυπώσαμε τις έντονες ανησυχίες και ενστάσεις μας ως προς την ομαλή εφαρμογή του μέτρου στο Μαρούσι όπως και σε άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα υψηλής αστικής πυκνότητας και έλλειψης αιθουσών.

Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία της η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου ενημερώθηκε εγγράφως από τις διευθύνσεις των σχολείων για τη μη διαθεσιμότητα αιθουσών σε Δημοτικά και Γυμνάσια της πόλης μας. Παράλληλα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις ρεαλιστικές ανάγκες της πόλης για τοποθέτηση 12 προκατασκευασμένων αιθουσών, το Υπουργείο Παιδείας παραχώρησε στον Δήμο μας μόλις τρεις αίθουσες.

Μετεκλογικά, η Διοίκηση του Δήμου έθεσε τα προβλήματα εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Μαρούσι αλλά και σε άλλους Δήμους, που αντικειμενικά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές, στη νέα Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνάντηση που είχε μαζί της ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε Γιώργος Πατούλης. Εξετάστηκαν τρόποι για την ανεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, με στόχο να αρθούν τα προβλήματα από την εφαρμογή του Νόμου και βρισκόμαστε σε αναμονή των αποφάσεων της νέας διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό απεστάλη και σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας με αίτημα την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου για την επόμενη σχολική περίοδο.

Με δεδομένο ότι προτεραιότητα της Διοίκησής μας είναι η ασφαλής στέγαση των προνηπίων σε αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μας, τασσόμαστε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου με προϋπόθεση να υπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός δομών.

Ως εκ τούτου, θεωρώντας ότι ούτε οι γονείς θα ήταν σύμφωνοι στην υλοποίηση μιας πρόχειρης απόφασης χωρίς να είναι έτοιμη η Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφαλή στέγαση των παιδιών τους, θα ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική η συνεργασία όλων των πλευρών προκειμένου για την καλύτερη δυνατή άρση του αδιεξόδου και την παροχή υψηλού επιπέδου μαθησιακού περιβάλλοντος στα παιδιά μας.

Πέρα από κάθε είδους σπέκουλα και λαϊκισμό, η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να γίνει σε συνθήκες ρεαλιστικές και με ποιοτικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο φιλοξενίας και μάθησης των παιδιών μας”.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου: 

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου, έχει ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σε δημόσια νηπιαγωγεία με νηπιαγωγούς ΑΕΙ και με αναλυτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δεκατετράχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μπροστά σε αυτήν την διαχρονική διεκδίκηση δεκαετιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, η απερχόμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς «λόγω ταυτοπροσωπίας» συντάχθηκε πλήρως με την άποψη της ΚΕΔΕ αρχικά περί κατάργησης και εν συνεχεία (λίγο πριν τις  Δημοτικές εκλογές  5/2019) με την πιο light έκδοση «της αναβολής της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής».

Η Ένωσή μας έγκαιρα από πέρυσι, στις 26/6/2018 με παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δημόσια ανακοίνωση είχε αντιδράσει και ζητήσαμε ο Δήμος και η Πολιτεία να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την απρόσκοπτη εφαρμογή της από 1/9/2019. Και ενώ το κεντρικό Κράτος «έστω στο παρά 5 και ασθμαίνον» κατάφερε να δρομολογήσει μια προσωρινή λύση με λυόμενα κτήρια βαρέως τύπου, η απερχόμενη Δημοτική αρχή περιέπεσε σε μία άνευ προηγουμένου προεκλογική και μετεκλογική ραστώνη, τεχνηέντως επί του συγκεκριμένου θέματος.

Ως εκ τούτου το θέμα συζητήθηκε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στις 25/6/19 που με νέα παράσταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναδείξαμε και πάλι την αβελτηρία της Διοίκησης αφού στην πραγματικότητα η απερχόμενη διοίκηση ουδέποτε θέλησε να εφαρμοστεί ο νόμος και εφαρμόζει το γνωστό «στρίβειν δια του αρραβώνος». Για εμάς, πάντοτε προηγούνται  τα παιδιά και οι οικογένειές τους,  αφού τόσο  για την επιστημονική κοινότητα όσο και για όλα τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα, δεδομένο και κεκτημένο είναι η λειτουργία της  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών αρχών της πολιτείας.

Οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τις σύγχρονες παιδαγωγικές  θεωρίες, γνωρίζει πως η ηλικία των 4 ετών αποτελεί ορόσημο για την ένταξη του παιδιού στο Νηπιαγωγείο, στο πρώτο συστηματικό σχολικό περιβάλλον του παιδιού υπό την επίβλεψη   άρτια καταρτισμένων λειτουργών της εκπαίδευσης (νηπιαγωγοί – απόφοιτοι πανεπιστημίων). Η καθυστερημένη ένταξη των παιδιών σε περιβάλλον Νηπιαγωγείου στη χώρα μας έχει δυσμενέστατες κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες. Στερεί μεγάλο κομμάτι νηπίων, κυρίως από τις τάξεις των μη προνομιούχων, από την πρόσληψη κρίσιμου μορφωτικού/πολιτισμικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι ανισότητες να διευρύνονται σχεδόν από την αφετηρία της ζωής των παιδιών.

Επιπλέον, χιλιάδες οικογένειες αιμορραγούν καταβάλλοντας υπέρογκα δίδακτρα για υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει εδώ και δεκαετίες δωρεάν η πολιτεία. Ως εκ τούτου, επειδή εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τα παιδιά μας να γίνονται έρμαια, την μία στις συμπληγάδες των διπλών-τριπλών εκλογών και την άλλη στην προκρούστεια κλίνη τυχόν μετεκλογικών συμφωνιών και επειδή οι διεκδικήσεις μας παραμένουν αναλλοίωτες ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υπουργών Παιδείας.

Ζητάμε επιτακτικά από την απερχόμενη διοίκηση να συνεργαστεί άμεσα με την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Παιδείας και να πράξουν τα απαραίτητα για την εξεύρεση των απαραίτητων χώρων, ώστε να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας απρόσκοπτα η δίχρονη προσχολική αγωγή χωρίς ταλαιπωρία γονέων και νηπίων. Το Μαρούσι δεν μπορεί να μείνει πίσω!».

Share