Σχολεία: Πρώτο κουδούνι για το 2023 – Σε επιφυλακή για την έξαρση των ιώσεων

Έξαρση σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν οι ιώσεις του αναπνευστικού, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και τα σχολεία να ανοίγουν αύριο κανονικά. Η ανησυχία για την κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας είναι έντονη λόγω των αυξημένων προσελεύσεων, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50% στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο «Αττικόν», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, εκτιμώντας πως θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, μιλώντας στο OPEN, σχετικά με τη χρήση μάσκας ανέφερε: «Το να τη φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδεις συνδρομές με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες».

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως τα σχολεία «θα ανοίξουν αύριο κανονικά, όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα, δεν έχει αλλάξει κάτι», ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών για επιστροφή της μάσκας».

Σχολεία: Οι απουσίες για γρίπη και κορωνοϊό

Για τις απουσίες των μαθητών, η κυρία Κεραμέως επισήμανε ότι «ανταποκρινόμενοι και στην αγωνία των γονιών για την εποχική γρίπη, εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες εγκύκλιος, η οποία προβλέπει δυνατότητα απουσιών μέχρι 5 ημέρες για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη. Η περίοδος εφαρμογής είναι από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο. Να μην ανησυχούν οι οικογένειες, αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα», πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη κάνει γνωστό ότι η δυνατότητα να «σβήνονται» απουσίες υπάρχει και για τη νόσηση με κορωνοϊό.

Πώς σβήνονται οι απουσίες

Η διαγραφή των απουσιών γίνεται με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Υπ. Παιδείας: Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν σπίτι

Την ίδια στιγμή, πάντως, από το υπουργείο Παιδείας συνιστούν οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν σπίτι.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων», δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης. «Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα», επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες», είπε ο Αλέξανδρος Κόπτσης.

Αναφορικά με την επιστροφή της χρήσης της μάσκας, ο κ. Κόπτσης υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Share