Κατασχέθηκαν 19 τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα στην Αττική από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

Σημαντικές παραβάσεις οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων, ληγμένα και αλλοιωμένα προϊόντα, έλλειψη σήμανσης και ακατάλληλες εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, διαπίστωσαν σε ελέγχους κατά την εορταστική περίοδο τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά και από την εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη για εντατικοποίηση των ελέγχων την περίοδο των εορτών πραγματοποιήθηκαν από τις 14/12/2020 έως και 31/12/2020 περίπου 1182 έλεγχοι. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν σημαντικές παραβάσεις, ενώ οι κατασχέσεις τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης έφτασαν στα 18.914 kg, επισημαίνει η διοίκηση.

Ο κ. Πατούλης, με αφορμή τα σχετικά στοιχεία, αναφέρει:

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Για τον λόγο αυτόν έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητά μας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Η προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, είναι καθημερινή. Ευχαριστώ τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας τα οποία  εργάζονται με συνέπεια, σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα».

Η χαρτογράφηση των ελέγχων

Ο αρμόδιος προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, Π. Χριστακόπουλος, με σχετικό έγγραφό του, προς τον περιφερειάρχη Αττικής και τον εκτελεστικό γραμματέα, Γ. Σελίμη, επισημαίνει αναλυτικά ότι συνολικά διενεργήθηκαν:

  • Έλεγχοι τροφίμων (ζωικής προέλευσης): 727 έλεγχοι.
  • Έλεγχοι τροφίμων (φυτικής προέλευσης) : 266 έλεγχοι.
  • Δεσμεύσεις τροφίμων (ζωικής προέλευσης): 20 kg.
  • Κατασχέσεις τροφίμων (φυτικής και ζωικής προέλευσης): 18.914 kg.
  • Κρεοσκοπικοί έλεγχοι σε σφαγεία: 53 έλεγχοι. (Αυτοί αφορούσαν 1.057 χοιρινά, 2.832 αμνοερίφια και 96.714 πτηνά.
  • Έλεγχοι σε τελωνεία: 136 έλεγχοι (1.005 τόνοι).

Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν και 121 συστάσεις συμμόρφωσης, προσθέτει η διοίκηση.

Η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει ότι για τις επιχειρήσεις αυτές οι ελεγκτές κτηνίατροι θα συντάξουν πρακτικό και θα επακολουθήσει συγκρότηση επιτροπής επιβολής προστίμου, ενώ το ύψος του προστίμου θα είναι ανάλογο με την επικινδυνότητα και τον «τζίρο» της κάθε επιχείρησης.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων και την πορεία επιβολής κυρώσεων παρακολουθεί ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Αλιείας, Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, Σ. Βοϊδονικόλας, διευκρινίζει η διοίκηση.

Με αφορμή τους σχετικούς ελέγχους ο κ. Βοϊδονικόλας αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν τακτικούς και εντατικούς ελέγχους, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας. Αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη της Περιφέρειας τα οποία παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους».

Share