Ημέρα της Γης σήμερα! Τι ακριβώς γιορτάζουμε;

Εδώ και 48 χρόνια, η 22α Απριλίου έχει οριστεί ως Ημέρα της Γης, μια μέρα που γιορτάζει ο πλανήτης μας και οι σκέψεις μας είναι αφιερωμένες σε αυτόν.

Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν αυτή την ημερομηνία ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» μόλις το 2009, όμως η γιορτή της γης γιορταζόταν ήδη από το 1978 χάρη στην έμπνευση του Αμερικανού γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον για μια ευκαιρία να σκεφτούμε περιβαλλοντικά και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στη γη που μας φιλοξενεί τόσους αιώνες και το ανθρώπινο είδος την έχει εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως. Κατά άλλους, η έμπνευση αυτής της παγκόσμιας ημέρας αποδίδεται στον Αμερικανό ακτιβιστή Τζον Μακ Κόννελλ, που πρότεινε τη θέσπιση της ημέρας σε ένα συνέδριο της UNESCO.

Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, η σημερινή μέρα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την προστασία του περιβάλλοντος, που ξεκινάει από τον καθένα ατομικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, για να μας θυμίσουν την οικολογία ως τρόπο ζωής, ως ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού απέναντι στο σπίτι μας που δεν έχει κανέναν άλλον να το υπερασπιστεί παρά μόνο εμάς.

Γιατί τελικά οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκινούν από ένα όραμα και υλοποιούνται από τις μικρές συμβολές πολλών ανθρώπων…