Γόπα project: Οι γειτονιές της Αθήνας γεμίζουν με “παιχνιδιάρικα” σταχτοδοχεία

Ψήφισε με τη γόπα σου και κράτα καθαρή την πόλη! Η δράση που ξεκίνησε στο Δήμο Αθηναίων επεκτείνεται και σε άλλες γειτονιές, με το «Γόπα Project» να κερδίζει τη ψήφο των πολιτών.

Πρόκειται για μια έξυπνη ιδέα που έχει ως βασικό σκοπό να «εκπαιδεύσει» τους καπνιστές σε μία καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στους δημόσιους χώρους της πόλης, ειδικά τώρα που με τον νέο αντικαπνιστικό Νόμο, μοιραία θα πρέπει να καπνίσουν το τσιγάρο τους κάπου έξω.

Μιλάμε για ένα πρότζεκτ αστικής αναζωογόνησης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2019. Το όλο concept έγκειται στην τοποθέτηση σταχτοδοχείων στην Αθήνα, στα οποία εγγράφονται ερωτήματα, έτσι ώστε οι καπνιστές να ψηφίζουν πετώντας στην επιθυμητή απάντηση τις γόπες τους.

Τα σταχτοδοχεία – κάλπες βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και καλούν τους καπνιστές, αντί να πετάξουν τα τελειωμένα τσιγάρα τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να τα σβήσουν και να απαντήσουν με αυτά στο δίλημμα που θέτει το εκάστοτε σταχτοδοχείο ρίχνοντας τις γόπες τους στην κάλπη που τους αντιπροσωπεύει. Πρόκειται για διλήμματα για τα οποία όλοι έχουμε γνώμη όπως π.χ «Μαραντόνα ή Πελέ» κι ίσως «Διακοπές με Εκείνη/ον ή με Φίλες/ους».

Η καθαριότητα του δημόσιου χώρου είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σε κάθε ελληνική πόλη. Παράλληλα, οι «γόπες» των τσιγάρων αποτελούν το πιο συχνό/κοινό είδος απορρίμματος, παγκοσμίως. Σύμφωνα με την WWF, 4,5 τρις «γόπες» τον χρόνο καταλήγουν στον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, τα αποτσίγαρα είναι τοξικά απόβλητα με «διάρκεια ζωής» άνω των 10 ετών, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ αποτελούν καθημερινό κίνδυνο για πουλιά, ψάρια, κατοικίδια ακόμα και μικρά παιδιά.

 

Share