Αμπατζόγλου: Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι δίπλα στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου έστειλε μήνυμα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, τονίζοντας πως ο δήμος είναι δίπλα στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Αμπατζόγλου:

«Η Τρίτη Ηλικία χρειάζεται το ενδιαφέρον και τη στήριξη όλων μας και πρωτίστως της πολιτείας. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, συλλογική στάση και δράση, με πολιτικές που θα προσφέρουν περίθαλψη, καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

Οι συνάνθρωποί μας της Τρίτης Ηλικίας χρειάζονται φροντίδα, θαλπωρή, δημιουργική απασχόληση και συντροφικότητα για να μην νιώσουν ούτε μία στιγμή εγκατάλειψη, αδιαφορία και μοναξιά.

Τη σημερινή ημέρα τιμούμε την Τρίτη Ηλικία, η οποία έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας, την αγάπη, τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας, αλλά τα έργα μας, ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, πρέπει να είναι συνεχή, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με τις κοινωνικές δομές του σε συνεργασία με τους εθελοντές και τις ενορίες μας είναι δίπλα στην Τρίτη Ηλικία με υποδομές και δράσεις αλληλεγγύης.

Ενισχύουμε διαρκώς τις κοινωνικές υπηρεσίες μας, έτσι ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην αισθάνεται μόνος και αβοήθητος σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του».

Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Ο όρος ηλικιωμένος αντιπροσωπεύει ανθρώπους άνω των 65 ετών ενώ κατά άλλους άνω των 70 ετών. Σήμερα τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν πάνω από 1/3 του πληθυσμού των ασθενών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι άνω των 85 είναι επίσης μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανθρώπων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αν το 2006 αυτή η κατηγορία αντιπροσώπευε γύρω στο 3,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σήμερα έχει φτάσει στο 5% και το 2040 θα έχει υπερδιπλασιαστεί και θα πλησιάσει το 9,5%.

Share