Έκθεση «Ελληνική τέχνη, μια ιστορία, μια εικόνα» στην Κηφισιά

Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τις απαρχές της, στη 2η χιλιετία π.Χ. έως σήμερα, αποτυπώνεται στην έκθεση «Ελληνική τέχνη, μια ιστορία, μια εικόνα» που παρουσιάζεται στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς.

Πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση αντιγράφων σπουδαίων έργων του ελληνικού πολιτισμού με περιγραφή και επεξήγηση που αποτυπώνει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Η έκθεση υλοποιήθηκε από τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Κηφισιάς και τον Πρόεδρο της Παντελή Παπανικολόπουλου. Η επιμέλεια και η τοποθέτηση των αντιγράφων έγινε από τις Μαρία Μαγγίνα και Ρουμπίνη Φεφε.

Η συλλογή των εκθεμάτων αποτελείται από αγάλματα, προτομές, επιτύμβια, ψηφιδωτά, βοτσαλωτά, γύψινα ομοιώματα, πίνακες, φωτογραφίες, τρισδιάστατες κατασκευές και πλαισιώνεται με αναρτημένους αναλυτικούς πληροφοριακούς πίνακες. Η ιστορική περίοδος που καλύπτεται ξεκινά από τις απαρχές του Κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 και οι θεματικές ενότητες αφορούν την γλυπτική, τα εικαστικά, την αρχιτεκτονική και το θέατρο.

Σκοπός της έκθεσης να δώσει στους μαθητές και τους επισκέπτες μια γεύση από τον μεγάλο πλούτο της πολιτιστικής μας παράδοσης όπως εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες.

Τις πολλαπλές χρήσεις των αρχαίων εικόνων μπορεί να ανιχνεύσει ο παρατηρητής μέσα από τα περίπου 80 αντικείμενα που εκτίθενται στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου. Η παρουσίαση θέτει τα αντικείμενα στο ιστορικό τους περιβάλλον και αναζητά τα κρυμμένα νοήματά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, επίσης, στην αλληλεπίδραση με άλλους μεσογειακούς πολιτισμούς και στον ρόλο εξωγενών επιδράσεων στην εξέλιξη των καλλιτεχνικών ρυθμών και τεχνικών στην Ελλάδα.

Μέσα από αυτή την αναφορά οι μαθητές θα συνειδητοποιήσουν την διαδρομή και την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη και καλλιεργώντας πολιτιστική ταυτότητα.

Share