Βίλα Καζούλη: Θρύλοι και ιστορίες πίσω από την αριστοκρατική έπαυλη

Η βίλα Καζούλη είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο στα σύνορα Κηφισιάς και Αμαρουσίου, το οποίο θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα και ένα από τα διασημότερα παλιά κτίσματα της Αθήνας.

Η βίλα αποπνέει μια αριστοκρατική αύρα άλλης εποχής, ενώ κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες στο πέρασμα του χρόνου που περιλαμβάνουν βασανιστήρια, κρυφά περάσματα και…φαντάσματα.

Το μακρινό 1902, ο Νικόλαος Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια, διαλέγει ένα κτήμα έκτασης 47.000 μ² στην είσοδο της Κηφισιάς για να χτίσει την επιβλητική έπαυλη του, ως θερινή κατοικία. Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την έπαυλη είναι άγνωστος, όμως τα περίτεχνα γλυπτά, οι μαρμάρινες σκάλες ο εντυπωσιακός τρούλος προσέδωσαν μια ιδιαίτερη γοητεία στη βίλα Καζούλη.

Τα επόμενα χρόνια ο γαμπρός του Καζούλη, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρονας θέλησε να χρησιμοποιήσει το τεράστιο κτίριο για να στεγάσει μια σύγχρονη Ακαδημία Πλάτωνος. Το όνειρο του δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

Ιστορίες και θρύλοι πίσω από τη βίλα

Πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν φιλοξενηθεί στην έπαυλη, ανάμεσα τους και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Το νεοκλασικό του Αιγυπτιώτη επιχειρηματία στην κατοχή έγινε φρουραρχείο των SS που βασάνιζαν αντιστασιακούς. Εκεί γυρίστηκε και η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα», με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Τα μεσαιωνικά βασανιστήρια εις βάρος των αντιστασιακών, αλλά και οι μαρτυρίες για 12 Έλληνες οι οποίοι πέθαναν στην έπαυλη και θάφτηκαν στην αυλή της, σημάδεψαν το κτίριο. Άλλη μια φήμη που ακούστηκε ήταν ότι έξω από τη βίλα σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς η δημοσιογράφος Χούλια και ο Σπανός. Μετά την απελευθέρωση καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ. Από το 1949 και για τα επόμενα τρία χρόνια χρησιμοποιήθηκε από το ΚΑΤ και έως το 1955 στέγαζε σεισμοπαθείς.

Στη βίλα λέγεται ότι υπάρχει σήραγγα που βγάζει στο παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, εντός του ΚΑΤ και σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα εκεί φυλάσσονταν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Κατά την ανακατασκευή της βίλας η σήραγγα μπαζώθηκε και κατέστην απροσπέλαστη.

Όπως αναφέρει η mixanitouxronou, πολλοί πιστεύουν πως στη βίλα υπάρχουν φαντάσματα. Το γεγονός ότι η έπαυλη είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας. Τα υπόγεια περάσματα, οι ατελείωτοι διάδρομοι και τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος και ενισχύουν στους πιο εύπιστους τα διάφορα φανταστικά σενάρια.

Η βίλα στο πέρασμα του χρόνου πέρασε από πολλά στάδια. Έγινε καταφύγιο τοξικομανών αλλά και ιδανικό σκηνικό για κινηματογραφικές ταινίες. Σήμερα στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Share