Οδήγηση στη βροχή: 5+1 σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθούμε

Δυστυχώς στη χώρα μας, όποτε βρέχει όλα μοιάζουν να δυσλειτουργούν. Τις τελευταίες ημέρες οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις μας, με κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατυχήματα και έκθεση σε…κρυμμένες λακούβες.

Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα κρύβει κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, με την κατάλληλη προνοητικότητα. Παρακάτω ακολουθούν 5+1 σημαντικές συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις εν μέσω βροχοπτώσεων, έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση:

1) Η ασφάλεια πάνω από όλα! Ελέγχουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας και τα αντικαθιστούμε εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Επίσης, εξαερίζουμε σωστά την καμπίνα του αυτοκινήτου. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό για το ξεθάμπωμα των παρμπρίζ. Προσέχουμε ώστε οι υαλοκαθαριστήρες μας να βρίσκονται σε θέση να σαρώνουν άριστα το παρμπρίζ και να μην αφήνουν γραμμές ή θαμπάδες. Η ορατότητα είναι το Α και το Ω σε δύσκολες καιρικές συνθήκες!

2) Τσεκάρουμε ότι τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου (τόσο εμπρός όσο και πίσω) λειτουργούν στην εντέλεια και δεν υπάρχουν καμμένοι λαμπτήρες. Σε περίπτωση που ανακαλύψουμε κάτι μεμπτό, προχωρούμε σε αντικατάσταση τους, καθώς με σωστά φώτα βλέπουμε καλύτερα στο δρόμο, ενώ γινόμαστε και ευκολότερα αντιληπτοί από τους άλλους οδηγούς!

3) Ξεκινάμε νωρίτερα από το σπίτι! Η βροχή δημιουργεί καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να «οπλίζονται» με νευρικότητα αντί για ψυχραιμία, άρα οι κίνδυνοι ενδεχόμενων ατυχημάτων αυξάνονται. Φεύγουμε νωρίτερα, ακούμε μουσική στο ραδιόφωνο και που θα πάει, κάποια στιγμή θα φτάσουμε.

4) Οδηγούμε με ηρεμία. Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, φροντίζουμε να διατηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας σε σχέση με τη στεγνή άσφαλτο, ενώ φερόμαστε ώριμα για να αποφύγουμε δυσάρεστα απρόοπτα, τόσο για εμάς, όσο και για τους γύρω μας.

5) Προσοχή όταν περνάμε από λιμνάζοντα νερά στους δρόμους. Υπάρχει πιθανότητα κάτω από την επιφάνεια του νερού να κρύβεται κάποια λακκούβα, η οποία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ζημιά στα ελαστικά ή στον τροχό του αυτοκινήτου μας, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος.

5+1) Προσέχουμε τους πεζούς! Αν η βροχή δυσκολεύει μια φορά τις μετακινήσεις για τους οδηγούς, σκεφτείτε πόσο δυσκολεύει τους πεζούς! Προσέχουμε όταν οδηγούμε σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας να μην έχουμε μεγάλη ταχύτητα και κάνουμε…μούσκεμα τους περαστικούς!

 

 

Share