Οχτώ ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου     

Το Times Higher Education World University Rankings (THE), ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων στον κόσμο, δημοσίευσε τη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οχτώ ελληνικά πανεπιστήμια.

Την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, κατέχει το πανεπιστήμιο της Κρήτης, ενώ για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται και το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης, στην θέση 1001+.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης διατηρεί την θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί την θέση 501-600. Τρίτο το πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 601-800.

Στη συνέχεια της λίστας συναντάμε το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το πανεπιστήμιο Πάτρας.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπολογίζονται σύμφωνα με 13 δείκτες απόδοσης, που σχετίζονται κυρίως με την ακαδημαϊκή έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από την βιομηχανία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση που έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

ΗΠΑ και Βρετανία διαθέτουν τα 10 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως καταλαμβάνοντας τις αντίστοιχες θέσεις σύμφωνα με την κατάταξη του «THE». Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην πρώτη θέση και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην δεύτερη.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share