Αυτοί είναι οι δέκα πιο αποτελεσματικοί δήμοι της Ελλάδας σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ

Το ΚΕΦίΜ “Μάρκος Δραγούμης” παρουσίασε τους δέκα πιο αποτελεσματικούς δήμους της Ελλάδας βάσει το στοιχείων για το 2017, στο πλαίσιο του Φόρουμ Δήμοι και Επιχειρηματικότητα του Money Show Athens 2019.

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετείχε στην αξιολόγηση και ξεχώρισε μόνο στην υποκατηγορία που αφορά την “Απόκλιση στο κόστος προσωπικού”. Πρόκειται για αξιολόγηση που αφορά τους δήμους που περιόρισαν το κόστος προσωπικού σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος που είχαν προϋπολογίσει. Σε αυτή την κατηγορία, το Μαρούσι είναι δεύτερο με 29%, πίσω μόνο από το Δήμο Περάματος από τους μεγάλους αστικούς δήμους της χώρας.

Το ΚΕΦίΜ συνέταξε για πρώτη φορά φέτος έναν Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων, ο οποίος αξιολογεί την επίδοση των δημοτικών αρχών της χώρας σε τρία βασικά πεδία: την οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια και λογοδοσία, και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Στη συνολική αξιολόγηση πήραν μέρος 320 δημοτικές αρχές της χώρας και οι δέκα που ξεχώρισαν και κρίθηκαν ως οι αποτελεσματικότεροι δήμοι της χώρας είναι οι εξής:

Δήμος Μετσόβου

Δήμος Αριστοτέλη

Δήμος Καλαβρύτων

Δήμος Καλαμάτας

Δήμος Ιωαννίνων

Δήμος Φιλιατρών

Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων

Δήμος Ζαγορίου

Δήμος Άνδρου

Δήμος Ήλιδας

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αθανάσιος Τσιούρας  νομικός σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής ομάδας του ΚΕΦίΜ, τόνισε ότι στόχος του Δείκτη είναι να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο ο κάθε Δήμος πέτυχε στην αποστολή του, αξιοποιώντας  προς όφελος των πολιτών με τον βέλτιστο τρόπο τους διαθέσιμους σε αυτόν πόρους, καθώς και να αποτελέσει εργαλείο αξιολόγησης των τοπικών αρχών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και τέως Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως αυτό που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα περισσότερο από ποτέ είναι η ψυχραιμία, η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα και τόνισε την ανάγκη να αρχίσουμε επιτέλους να μετράμε και να αξιολογούμε, καθώς αυτά τα δύο αποτελούν προϋποθέσεις της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ Τάσος Αβραντίνης, υπογράμμισε το τριπλό έλλειμμα οικονομικής αυτοτέλειας, αυτονομίας και λογοδοσίας των δημοτικών αρχών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και να δίνουν τη συναίνεσή τους για αυτό.

 

Share