Aπεβίωσε η Νίκη Γουλανδρή – Μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά

Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου η ζωγράφος και φιλάνθρωπος Νίκη Γουλανδρή. Η Νίκη Γουλανδρή η οποία είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, το 1964,  δημιούργησαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ.

Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Η πορεία της Νίκης Γουλανδρή

Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. ΄Εχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας. ΄

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της έλαβε πολλές διακρίσεις από σημαντικούς φορείς για την προσφορά και το έργο της.

Λίγα λόγια για το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή, ήταν και το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε νεοκλασικό σπίτι του 1875 το οποίο τροποποιήθηκε ώστε να στεγάσει το μουσείο, ενώ το 2001 εγκαινιάστηκε το κέντρο «Γαία», επέκταση του αρχικού κτιρίου. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η προώθηση των φυσικών επιστημών και της ευαισθητοποίησης του ανθρώπου για την άγρια ζωή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

Πηγή: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 

Share