5 εύκολοι τρόποι να ξεπεράσετε τη φθινοπωρινή μελαγχολία

Οι διακοπές έχουν περάσει για όλους εδώ και μέρες, όμως τώρα που άρχισαν και τα σχολεία είναι πια τελειωτικό: το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και η μελαγχολία για το καλοκαίρι που έφυγε δε λέει να μας αφήσει. Δεν είναι τόσο το γεγονός ότι οι διακοπές είναι πια μια ανάμνηση όσο το ότι αισθανόμαστε ότι μπαίνουμε ξανά στις υποχρεώσεις και στην αγχώδη καθημερινότητα. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το άσχημο συναίσθημα και να δούμε την έναρξη της σεζόν με πιο θετικό μάτι;

Κάντε μια λίστα

Είναι πάντα στο χέρι μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό, σκεφθείτε τι σας έκανε τον περασμένο χειμώνα να γελάσετε και να χαρείτε και τι σας χάλασε τη διάθεση. Αφού φτιάξετε τη λίστα, θυμηθείτε απλώς να αυξήσετε τα πρώτα και να μειώσετε τα δεύτερα. Στο χέρι σας είναι!

Ορίστε μια στιγμή της ημέρας για εσάς

Βρείτε λίγο χρόνο –έστω και μισή ώρα- που θα είναι απόλυτα αφιερωμένος σε εσάς και σε κανέναν άλλο. Κάντε τότε αυτό που σας χαλαρώνει και πατήστε έναν διακόπτη στο μυαλό σας, ώστε να τα αφήσετε όλα απέξω. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μπορούν να αφήνουν τις ανησυχίες στην άκρη έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα είναι πιο ευτυχισμένοι. Τώρα, ξέρετε τι να περιμένετε όλη την ημέρα!

Ξεκινήστε ένα χόμπι

Το να βάζουμε καινούριους στόχους είναι πάντα ευεργετικό στη διάθεσή μας. Μην φορτώνεστε, όμως, και με άλλες υποχρεώσεις και προκλήσεις που μπορεί να σας κουράσουν, αν είστε ήδη στα πρόθυρα υπερκόπωσης. Ξεκινήστε, απλώς, να κάνετε κάτι ευχάριστο για εσάς. Ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει και σωματική άσκηση που αυξάνει τις ενδορφίνες ακόμα καλύτερα!

Υιοθετήστε νέες συνήθειες

Κρατήστε ένα κομμάτι της ζωής σας στις διακοπές και το χειμώνα. Για παράδειγμα, αν επισκεφτήκατε μια ξένη χώρα, μπορείτε να μαγειρεύετε κάποια πιάτα μέσα στην εβδομάδα από την ξεχωριστή της κουζίνα. Ή μπορείτε να συνεχίσετε το κολύμπι και να γίνετε χειμερινός κολυμβητής! Ή να διαβάζετε ένα βιβλίο που σας ταξιδεύει όλο το χρόνο και όχι μόνο στην ξαπλώστρα της παραλίας.

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας

Αυτό που μας φοβίζει με το τέλος των διακοπών είναι ότι θα επιστρέψουμε σε μια ρουτίνα που είτε μας αρέσει είτε όχι είναι από μόνη της κουραστική. Αυτό, όμως, δεν χρειάζεται να γίνει. Μικρά διαφορετικά πράγματα κάθε μέρα, εντελώς απρογραμμάτιστα, μπορούν να μας αλλάξουν εντελώς τη διάθεση.

Share