10 παραμύθια που κάθε παιδί θέλει να έχει στη βιβλιοθήκη του

“Μια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει το 5χρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή. Ήρεμος και χαμογελαστός ο μεγάλος φυσικός απάντησε: “Nα του λέτε παραμύθια.” 

Η μητέρα συνέχισε : ” Nαι, αλλά και τι άλλο?” Πολλά παραμύθια επέμεινε ο επιστήμονας. Για τρίτη φορά η δύσπιστη μητέρα ξαναρωτά: “Καλά, εντάξει, αλλά και τι άλλο…” Εκείνος ήρεμα της απάντησε: “Δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα κι άλλα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια…”
Ο πιο δημιουργικός χρόνος που μπορούμε να περάσουμε με τα παιδιά μας είναι διαβάζοντάς τους ένα παραμύθι και συζητώντας μαζί τους γι΄αυτό.

“Τι σου άρεσε…τι κατάλαβες…θέλεις να ζωγραφίσεις τι σου άρεσε
περισσότερο?…τι άλλο τέλος θα μπορούσες να σκεφτείς?…”  και ένα σωρό άλλες ερωτήσεις που θα καλλιεργήσουν στο παιδί τη φιλαναγνωσία.

Οι συγγραφείς κλασικοί και σύγχρονοι είναι πολλοί και οι απόψεις για τα αγαπημένα μας βιβλία υποκειμενικές. Εδώ σας προτείνω 10 παραμύθια που εγώ και τα παιδιά μου στο σχολείο και στο σπίτι έχουμε απολαύσει διαβάζοντας όχι μία αλλά αμέτρητες φορές. Ανάψτε το τζάκι…καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ με τα παιδιά σας ή ακόμη καλύτερα ξαπλώστε στο χαλί και ταξιδέψτε μαζί τους χωρίς να κουνηθείτε στιγμή από το σαλόνι.

Χρύσα Κουτρούλη, νηπιαγωγός

 

Share