Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις μετακινήσεις με sms έως τις 30 Νοεμβρίου

Όλες οι μετακινήσεις πλέον γίνονται με sms ή με τις σχετικές βεβαιώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου που λήγει η καραντίνα. Η απομάκρυνση πλεόν από την κατοικία υπαγορεύεται μόνο από συγκεκριμένους λόγους και με τη χρήση σχετικής βεβαίωσης ή sms, δηλαδή για λόγους:

· εργασίας,
· μετάβασης στο σχολείο,
· υγείας,

· μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα,
· μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα,
· κίνησης για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο,
· κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του Δήμου

Αυστηρότερο καθίσταται το πλαίσιο των μετακινήσεων τις βραδινές ώρες, οπότε ως αιτιολογημένη μετακίνηση θεωρείται αυτή που γίνεται για:

· λόγους εργασίας,
· έκτακτης ανάγκης υγείας,
· σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Επιπλέον, για τη μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ αν υπάρξει επιπλοκή, ισχύει βεβαίωση κυκλοφορίας του εργαζόμενου, η οποία είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. Για κάθε μετακίνηση εκτός σπιτιού και το διάστημα από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ απαιτείται η αποστολή sms στο 13033, το οποίο πρέπει να είναι της μορφής: Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, ο αποστολέας λαμβάνει γραπτό μήνυμα – απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ειδικά για τις βραδινές ώρες, δηλαδή το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις:

· για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS],
· υγείας [SMS – Επιλογή 1]
· και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Share