Χρυσόστομος Σχινάς: Από τα γήπεδα και την δικηγορία στον “αγώνα” για το Μαρούσι

Το όνομά του είναι λίγο πολύ γνωστό αφού για χρόνια σφύριζε ως διαιτητής τους αγώνες μπάσκετ ελληνικών πρωταθλημάτων, κυπέλλων μπάσκετ αλλά και διεθνών αναμετρήσεων. Ο λόγος για τον Χρυσόστομο Σχινά τον διαιτητή και δικηγόρο που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη συνέντευξή του στο maroussi – news.gr ο Χρυσόστομος Σχινάς μιλά για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στο Μαρούσι ενώ παράλληλα παραθέτει τις προτάσεις του για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη της περιοχής. 

  • Από τα γήπεδα μπάσκετ και τη δικηγορία στην πολιτική. Πως προέκυψε αυτή η απόφαση;

Η ενασχόληση με την πολιτική δεν αποτελεί κάτι καινούργιο στη ζωή μου, αφού πάντοτε ασπαζόμουν τη ρήση του Θουκυδίδη στον Επιτάφιο του Περικλή, «Μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν», που σημαίνει  πως αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά, δεν τον θεωρούμε απράγμονα αλλά άχρηστο. Από τα σχολικά μου δε χρόνια, συμμετείχα με θέρμη στα κοινά και ήμουν αναπόσπαστο εκτελεστικό μέλος των εκάστοτε δεκαπενταμελών του σχολείου μου. Στη συνέχεια ανέπτυξα έντονη συνδικαλιστική δράση στο πανεπιστήμιο με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής, αλλά και ως διαιτητής ασχολήθηκα με το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Αθηνών ως μέλος του διοικητικού του συμβουλίου. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξα και για τρία (3) ολόκληρα χρόνια από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2016 νομικός σύμβουλος στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, μία θέση καθαρά πολιτική. Κατά συνέπεια θα έλεγα ότι όπως είπε και ο Αριστοτέλης είμαι «ζώον πολιτικόν».

  • Ποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν άμεσα στο Μαρούσι;

Η πόλη μας τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια έκανε μία τιτάνια προσπάθεια να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Κι αυτό γιατί είχαν δημιουργηθεί τεράστια ελλείμματα λόγω λαθών του παρελθόντος. Η προσπάθειά της αυτή πέτυχε, δεχόμενη όμως τη εγκατάσταση αρκετών υπερτοπικών χρήσεων (Mall, Golden Hall κλπ), οι οποίες επιβάρυναν την καθημερινότητα των πολιτών. Μην ξεχνάμε ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας εδρεύει στην πόλη μας. Πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης πρέπει να είναι η στροφή προς τον πολίτη. Η διευκόλυνση της καθημερινότητάς του σε όλα τα επίπεδα. Δρόμοι, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, στάθμευση, πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα προόδου στην πόλη μας. Τα απλά και καθημερινά πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής για όλους όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά. Όσα κτίρια, όσες κοινόχρηστες κατασκευές και να δημιουργηθούν, δε θα έχουν σημασία και ρόλο αν δε δώσουμε το βάρος στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Κάποιος επιτέλους θα πρέπει να ασχοληθεί με το σημαντικό θέμα της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στους κοινόχρηστους χώρους και τις υπηρεσίες. Περπατώντας καθημερινά στις γειτονιές του Αμαρουσίου, από την Αγία Φιλοθέη ως τη Νέα Λέσβο και από τον Άγιο Νικόλαο έως το Ψαλλίδι και τον Άγιο Θωμά, παντού τα προβλήματα των συμπολιτών μας είναι κοινά. Έλλειψη πεζοδρομίων, κακή οδοποιία, έλλειψη ικανού φωτισμού, προβλήματα με τα όμβρια, έλλειψη αθλητικών χώρων, προβλήματα στάθμευσης και μία συνεχής μουρμούρα για την εγκατάλειψη της περιφέρειας με την ταυτόχρονη επιβάρυνση του κέντρου της πόλης με τόνους μπετόν.

Ένα μείζον πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι η εξεύρεση δημοτικού χώρου (ίσως σε συνεργασία με όμορους δήμους) για τη φιλοξενία των αδέσποτων με την ταυτόχρονη φροντίδα για την περίθαλψη, σίτιση και στείρωση αυτών, καθώς επίσης και τη δημιουργία ειδικών χώρων εντός των υφιστάμενων πάρκων του Δήμου μας για την ψυχαγωγική επίσκεψη κατοικίδιων με ταΐστρες και ειδικές σακούλες για τις ανάγκες τους κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πιστεύω ότι η προστασία των αδέσποτων φίλων μας αποτελεί δείγμα πολιτισμού για όλους μας.

Αν κάτι λοιπόν πρέπει να αλλάξει άμεσα στο Μαρούσι αυτό είναι η στόχευση και από τα μεγάλα και απρόσωπα να μεταβούμε στα μικρά και σημαντικά, που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

  • Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τον αθλητικό τομέα του Δήμου;

Αυτή θα μπορούσε να είναι μία πολύ εύκολη ερώτηση για μένα, καθώς θα μπορούσα να σας παραπέμψω στο αθλητικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας, το οποίο πρόσφατα παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.  Η αλήθεια όμως είναι ότι τα δικά μου θέλω για τον αθλητισμό δε σταματάνε εκεί. Καταρχάς το σημαντικό στοίχημα που βάλαμε με τον εαυτό μας είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων αθλητικών χώρων του Δήμου μας και η εξεύρεση χώρων για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, με σκοπό να καλύψουμε τις ανάγκες τόσο του  σχολικού, όσο και του μαζικού και σωματειακού αθλητισμού του Δήμου μας. Είμαστε τυχεροί γιατί καλούμαστε να ολοκληρώσουμε ένα σπουδαίο έργο στην περιοχή Καρέλλα, το νέο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο θα φιλοξενήσει και κλασικό αθλητισμό σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την απερχόμενη διοίκηση Πατούλη.

Στόχος μας η δημιουργία ενός δεύτερου δημοτικού κολυμβητηρίου, που θα εξυπηρετήσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας. Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στο Δήμο μας, για τη δημιουργία μικρών γυμναστηρίων τύπου μπαλονιού, τα οποία θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν μη διαδεδομένα ολυμπιακά αθλήματα (Ξιφασκία, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Σκοποβολή, Σκουός, Αντιπτέριση, Τοξοβολία, Πυγμαχία, Τραμπολίνο, Τζούντο), αλλά και για την ενίσχυση των ωρών άσκησης των πιο διαδεδομένων αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ κλπ).

Δεδομένη η προσπάθεια συνεργασίας με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) για τη χρησιμοποίηση των αθλητικών του εγκαταστάσεων, πλην των χώρων που χρησιμοποιούν οι αθλητές των εθνικών ομάδων (Κ1,Κ2), προς όφελος των δημοτών και των αθλητικών σωματείων της πόλης.

Σημαντικό ρόλο για μένα θα παίξει η διοργάνωση σχολικών σεμιναρίων από εγνωσμένης αξίας αθλητές και προπονητές για το ευ αγωνίζεσθαι, την αθλητική παιδεία, την αθλητική και Ολυμπιακή ιστορία του τόπου και τον αθλητικό προσανατολισμό των μαθητών, σε συνδυασμό με τη διοργάνωση σχολικών αγώνων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όλων των αθλημάτων, όλων των σχολικών βαθμίδων της πόλης, υπό την αιγίδα και το συντονισμό της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου.

Όσον αφορά στο μαζικό αθλητισμό, στόχος μας είναι η εντατικοποίηση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών προγραμμάτων του Δήμου με ταυτόχρονο εμπλουτισμό τους με νέες δράσεις και νέα αθλήματα για όλες τις ηλικίες (ανηλίκων, ενηλίκων και τρίτης ηλικίας). Η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για γυναίκες με σκοπό την αθλητική ενασχόλησή τους σε καθημερινή βάση. Ειδικά αθλητικά προγράμματα για τη δημιουργική απασχόληση των ατόμων τρίτης ηλικίας στους αθλητικούς χώρους, στους χώρους των ΚΑΠΗ και όπου χρειαστεί σε ιδιωτικούς χώρους των ηλικιωμένων συνδημοτών μας.

Ειδικά προγράμματα για ΑμεΑ με χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και ειδικά του δημοτικού κολυμβητηρίου και απασχόληση εξειδικευμένων γυμναστών – προπονητών με ταυτόχρονη συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για τη χρήση του κολυμβητηρίου από ΑμεΑ του Δήμου μας.

Συνεργασία του Δήμου με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο υπάρχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα BEACTIVE και αξιοποίηση τυχόν λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την προβολή του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία ειδικού δημοτικού οργανισμού με σκοπό τη θεατρική αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στους χώρους του ΟΑΚΑ, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της διοίκησης του ΟΑΚΑ, για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση της θέσης του ως Ολυμπιακού Δήμου, με την ταυτόχρονη προβολή και δυνατότητα επίσκεψης σημείων πολιτιστικής κληρονομιάς (Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης», Κεραμική Αμαρουσίου) του Δήμου μας. Καταλαβαίνετε τι ώθηση θα μπορούσε να δώσει στην τοπική κοινωνία μια τέτοια προοπτική προσέλκυσης των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται την Αθήνα ετησίως και παραμένουν στο κέντρο και μόνο.

Όσον αφορά στο σωματειακό αθλητισμό, θεωρώ ότι προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η στήριξη των αθλητικών σωματείων της πόλης μας με την ελεύθερη και δωρεάν χρήση των αθλητικών δημοτικών εγκαταστάσεων, με αντικειμενικά όμως κριτήρια στο πλαίσιο ισονομίας και εκατέρωθεν κατανόησης. Προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων του Δήμου για την οικονομική στήριξη των αθλητικών σωματείων (χορηγικά προγράμματα) μέσω της δυνατότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας και δη στο πλαίσιο των προγραμμάτων τους εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Το πιο σημαντικό κομμάτι αφορά στη δημιουργία, κατόπιν διαβούλευσης, ειδικού αθλητικού κανονισμού με σκοπό τη δικαιότερη και πιο παραγωγική χρήση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Θεωρώ πως δημιουργώντας όπως ανωτέρω ανέφερα και περισσότερους χώρους άθλησης θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και θα βοηθήσουμε τα τοπικά σωματεία να συνεχίσουν απρόσκοπτα το λειτούργημα που επιτελούν, γιατί για μένα η διοικητική ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί λειτούργημα.

  • Πώς η εκλογή σας μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση και στην ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα;

Η ενασχόλησή μου στο χώρο του μπάσκετ μέσω της θέσης μου ως διαιτητή στο ανώτερο επίπεδο επί 32 συναπτά έτη, αποτελεί εχέγγυο καλής γνώσης του χώρου του αθλητισμού. Επίσης η παρουσία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως νομικού συμβούλου επί 3,5 έτη με δύο υφυπουργούς Αθλητισμού διαφορετικών μάλιστα κυβερνήσεων και η ταυτόχρονη ενασχόλησή μου ως μέλος σε δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τη δημιουργία νέου αθλητικού νόμου, στη μία μάλιστα ως αντιπρόεδρος, μου δίνει τη γνώση και τη δύναμη να φέρω σε πέρας, αν μου ζητηθεί, ένα σπουδαίο αθλητικό και πολιτιστικό πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει ως συνδυασμός. Άλλωστε η παρουσία μου σε τόσο επιτελική θέση σε σχέση με τον αθλητισμό, μου παρέχει τη δυνατότητα να προσεγγίσω με επιτυχία τους παράγοντες που μπορούν να εκκινήσουν και να ολοκληρώσουν μία τέτοια προσπάθεια. Μπορώ να σας υποσχεθώ επειδή είμαι πολύ πεισματάρης, ότι δε μου αρέσει ούτε να αποτυγχάνω σε ό,τι βάζω στόχο, ούτε φυσικά να αφήνω στη μέση κάτι που έχω ξεκινήσει.

  • Ποια είναι η σχέση σας με το Μαρούσι;

Κατοικώ με την οικογένειά μου τα τελευταία 13 χρόνια στην περιοχή του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι, σε ιδιόκτητη οικία. Το Μαρούσι είναι το μέρος που επέλεξα να ζήσω με την οικογένειά μου για την υπόλοιπη ζωή μου, το μέρος που καθημερινά κινούμαι και δημιουργώ. Το μέρος που ζουν οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μου, ένα μέρος που κάθε μέρα που περνά γίνεται κομμάτι του εαυτού μου κι εγώ κομμάτι της ιστορίας του. Αυτή η αμφίδρομη σχέση με δένει όλο και περισσότερο με αυτό και τους ανθρώπους του και ελπίζω από την ημέρα των εκλογών και μετά αυτή η σχέση να γίνει πιο δυνατή και παραγωγική.