Χρυσοί Σκούφοι 2020: Βραβεύτηκαν τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Για ακόμα μια χρονιά απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, με το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι να θριαμβεύει ξανά διατηρώντας την πρωτιά. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» ήταν φαντασμαγορική, με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για τον θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala δια χειρός του καλύτερου σεφ στον κόσμο, Mauro Colagreco, ο οποίος τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

Συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ η εστιατορική άνθιση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς πιστοποιήθηκε για μια ακόμη φορά με τρεις νέες εισόδους εστιατορίων της Σαντορίνης (Element, Lauda και Petra). Τη τετράδα των νέων εισόδων συμπληρώνει το Salonica Restaurant της Θεσσαλονίκης.

Φέτος όμως o θεσμός των Χρυσών Σκούφων καθιέρωσε και μια σημαντική καινοτομία, δημιουργώντας ένα ακόμη επίπεδο βράβευσης μετά τα τρία που ήδη υφίσταντο: «Τρεις Χρυσοί Σκούφοι» (επίπεδο που δεν το έχει κατακτήσει κανένα εστιατόριο στα 27 χρόνια του θεσμού), «Δύο Χρυσοί Σκούφοι» και «Ένας Χρυσός Σκούφος». Από φέτος καθιερώνεται και ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, με την τιμητική διάκριση Top Notch στα πολύ καλά εστιατόρια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποίηση ποιοτικών υλών, αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Ουσιαστικά πρόκειται για εστιατόρια που έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20. Για το 2020 με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

Χρυσοί Σκούφοι 2020

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Fresco, Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lauda, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Noble , Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Patio, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Τudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Petra Restaurant, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Salonica Restaurant, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Αναμφισβήτητα, το πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος σεφ του κόσμου, o Αργεντινός Mauro Colagreco. Ο τριάστερος σεφ – από το εστιατόριο Mirazur στην Κυανή Ακτή, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019 στον διεθνώς καταξιωμένο θεσμό «World’s 50 Best Restaurants» – μάγεψε τους 300 περίπου προσκεκλημένους όχι μόνο με το συγκλονιστικό dîner de gala που δημιούργησε και μαγείρεψε ο ίδιος ειδικά για την περίσταση αλλά και με την εμπνευσμένη ομιλία του στην οποία ανέπτυξε τη φιλοσοφία της ερεθιστικής κουζίνας του που δεν γνωρίζει σύνορα. Η παρουσία και η συμμετοχή του στην τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για την εστιατορική – γαστρονομική κοινότητα της χώρας όσο και για την πόλη των Αθηνών, για αυτό και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον κορυφαίο σεφ με το Μετάλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Πηγή: athinorama.gr

Share