Χειμερινό ηλιοστάσιο: Ξεκίνησε και επίσημα ο χειμώνας

Σήμερα Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ξεκίνησε και τυπικά ο φετινός χειμώνας για το βόρειο ημισφαίριο, καθώς έχουμε χειμερινό ηλιοστάσιο και ο ήλιος φθάνει στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο καταφθάνει φέτος στις 6.19 π.μ. ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα (και αντίστοιχα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα) για το βόρειο ημισφαίριο. Η χώρα μας αντίκρισε τον ήλιο στις 7.37 το πρωί και να τον «αποχαιρετά» μετά από μόλις 9 ώρες και 32 λεπτά, στις 17.09. Αντίστροφα, το νότιο ημισφαίριο ζει την έναρξη του καλοκαιριού, με τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο «πέφτει» συχνότερα στις 21, αλλά και τις 22 Δεκεμβρίου. Σπανιότερα, εμφανίζεται στις 20, ενώ την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο «έπεσε» στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903, κάτι που δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2303.

Οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στον δυτικό κόσμο, ενώ για όσους δεν συμπαθούν το σκοτάδι, μπορούν να σκέφτονται ότι από την Παρασκευή, σταδιακά η ημέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει.

Share