Το αρχοντικό στο κέντρο του Αμαρουσίου που ρημάζει από την αδιαφορία του Δήμου

Κάποτε το Μαρούσι ήταν γεμάτο πανέμορφες μονοκατοικίες με κατάφυτους κήπους και επιβλητικά αρχοντικά που θύμιζαν την αίγλη του προαστίου μας. Τώρα, τα περισσότερα έχουν αντικατασταθεί από πολυκατοικίες, όμως κάποια λίγα κατάφεραν να επιβιώσουν και στολίζουν με την παρουσία τους την πόλη μας.Ένα από αυτά βρίσκεται στο κέντρο του Αμαρουσίου, δίπλα στο κλειστό γήπεδο του Σπύρου Λούη. Το είχα δει πολλές φορές, όμως το είχα προσπεράσει χωρίς να του δώσω μεγάλη σημασία. Σε μια από τις πρόσφατες βόλτες μου, όμως, το παρατήρησα λίγο καλύτερα.

Είναι ένα πανέμορφο νεοκλασικό αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα με ξεχωριστό κήπο γύρω του με τεράστια γέρικα δέντρα. Μεγαλύτεροι κάτοικοι του Αμαρουσίου θυμούνται τον ιδιοκτήτη του, τον κύριο Μαρκίδη, που μοίραζε μανταρίνια στα παιδιά. Με το θάνατό του το σπίτι κρίθηκε διατηρητέο και πέρασε στο Δήμο.

Δυστυχώς, ο Δήμος δεν έχει κάνει τίποτα, για να κρατήσει φροντισμένο και να αξιοποιήσει αυτό το διαμάντι του Αμαρουσίου. Το μόνο που έχει κάνει είναι να κόψει κάποια δέντρα. Επιτήδειοι έχουν μουντζουρώσει τους τοίχους του και η εικόνα αναδίδει εγκατάλειψη. Πλέον, είναι επικίνδυνο να περάσει κανείς βράδυ από το σημείο.

Ως πότε θα αδιαφορεί ο Δήμος και θα αφήνει ανεκμετάλλευτο ένα από τα λίγα εναπομείναντα αρχοντικά της παλιάς Αθήνας που θα μπορούσε να ομορφύνει το Μαρούσι και να γίνει ένας υπέροχος χώρος, για να τον απολαύσουν όλοι οι Μαρουσιώτες;

Share