Τι είναι οι Αλκυονίδες ημέρες;

Οι Αλκυονίδες ημέρες προσφέρουν κάθε χρόνο ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συνήθως οι αλκυονίδες ημέρες είναι τον Ιανουάριο και κυρίως μετά τις 15 ωστόσο φέτος ο πρώτος μήνας του χρόνου ήταν ιδιαίτερα κρύος με τις Αλκυονίδες ημέρες να καθυστερούν και να έρχονται τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου. Ίσως και να είναι οι ηλιόλουστες ημέρες που διανύουμε τώρα! 

Γιατί ονομάζονται Αλκυονίδες;

Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους, “αλκυόνιαι”, από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων. Η παράδοση στην ουσία  λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός, αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Share