Την κατάργηση της θερινής ώρας ζήτησε με ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη με 384 ψήφους υπέρ (153 ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά και 12 απείχαν), ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κατάργηση της θερινής ώρας, που τίθεται κάθε χρόνο σε ισχύ την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και διατηρείται ως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Το κύριο επιχείρημα για αυτό το αίτημα είναι οι επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της ώρας στην υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με τις έρευνες, η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα των ατόμων στην εργασία. Εκτός αυτού, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου που τάσσονται υπέρ ης κατάργησης της θερινής ώρας, υποστηρίζουν πως η αλλαγή ώρας πλήττει και τη γεωργία και επηρεάζει την οδική ασφάλεια.

«Η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες», τόνισε κατά την τοποθέτησή της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου Καρίμα Ντελί.

Η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της χρήσης καυσίμων για φωτισμό και θέρμανση.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία, έχουν σταματήσει να γυρνούν τους δείκτες του ρολογιού μπροστά και πίσω δύο φορές το χρόνο.

 

Share