Συναγερμοί σπιτιών: γιατί τα συστήματα DIY δεν είναι η επωφελέστερη λύση

Η οικονομική κρίση έφερε το εξής παράδοξο. Από τη μία, η εγκληματικότητα και οι κλοπές στα σπίτια αυξήθηκαν κατακόρυφα, οπότε ο συναγερμός στο σπίτι ήταν απαραίτητος. Από την άλλη, μείωσε τόσο πολύ το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού, ώστε κατέστη δύσκολο για πολλούς να προχωρήσουν σε αυτή τη λύση και να προστατεύσουν την περιουσία τους. Κάπως έτσι, εμφανίστηκαν οι αυτοσχέδιοι συναγερμοί σπιτιών, για να καλύψουν το κενό χωρίς πολλά χρήματα. Είναι αλήθεια ότι οι συναγερμοί σπιτιών που εγκαθίστανται από τον ιδιοκτήτη χωρίς μερεμέτια και δαπάνες μελέτης και εγκατάστασης από εξειδικευμένο συνεργείο είναι πιο φθηνοί και απλοί, ενώ μπορούν εύκολα να αποσυνδεθούν και να τοποθετηθούν σε κάποιο άλλο ακίνητο. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι τα χαρακτηριστικά τους δεν σταματούν εδώ. Αντίθετα, τα παραπάνω πλεονεκτήματα συμπληρώνονται από μια σειρά μειονεκτημάτων, τα οποία δυστυχώς δεν μπορούν να παραβλεφθούν καθόλου. Διαβάστε παρακάτω και η απόφαση είναι δική σας!

Τα πρόσθετα του συστήματος είναι ακριβά

Σίγουρα οι DIY συναγερμοί είναι φθηνοί, επειδή αποτελούνται από πολύ λίγα συστατικά. Το θέμα είναι, όμως, ότι όλα τα υπόλοιπα έξτρα παραρτήματα, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι απαραίτητα, είναι ακριβά. Έτσι, αν θέλετε να έχετε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, θα πρέπει να πληρώσετε αρκετά χρήματα και να χάσετε έτσι το όποιο οικονομικό όφελος, στο οποίο είχατε βασιστεί, για να εγκαταστήσετε επιπλέον ραντάρ, μεγαλύτερη μπαταρία ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να καλύψετε με ασφάλεια το σπίτι σας.

Είναι πολύ απλά

Οι συναγερμοί που προσφέρονται από εξειδικευμένες εταιρείες παρέχουν πολύ παραπάνω πράγματα από το βασικά, όπως εφεδρικές μπαταρίες για την περίπτωση πτώσης του ρεύματος, κουμπιά πανικού, ανιχνευτές κατοικιδίων για να αποφεύγονται false alarms και ανιχνευτές φωτιάς. Αντίθετα, τα συστήματα συναγερμών DIY είναι πολύ απλά, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και βέλτιστης απόδοσης.

Δεν συνδέονται με την αστυνομία

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ασφάλειας που παρέχει ο συναγερμός είναι ότι συνδέεται απευθείας με την αστυνομία ή το κέντρο ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι αν χτυπήσει θα ειδοποιηθεί η αστυνομία αλλά και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Από την άλλη, οι αυτοσχέδιοι συναγερμοί δεν έχουν καμία τέτοια σύνδεση, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση παραβίασης ο συναγερμός απλά θα χτυπάει χωρίς καμία άλλη επίπτωση για το διαρρήκτη. Είναι, δηλαδή, χωρίς μεγάλο νόημα και ρίχνουν πολύ χαμηλά το όποιο επίπεδο ασφάλειας.

Έλλειψη τεχνικής υποστήριξης

Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να εγκαταστήσει κανείς συναγερμό χωρίς καμία τεχνική υποστήριξη. Συνήθως ο κατασκευαστής μπορεί να απαντήσει κάποιες βασικές ερωτήσεις, αλλά ουσιαστικά είστε μόνοι σας τόσο κατά την τοποθέτηση του συστήματος ασφαλείας όσο και στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποια βλάβη. Κάτι τέτοιο όχι μόνο μπορεί να αυξήσει το κόστος ή να καταστρέψει το συναγερμό με απρόσεκτες κινήσεις αλλά και να οδηγήσει σε λανθασμένη εγκατάσταση, κάτι που φυσικά θα έχει επίπτωση στη συνολική ασφάλεια του συναγερμού, η οποία είναι ούτως ή άλλως χαμηλή, αφού μιλάμε για ασύρματο σύστημα.

Share